Boris Johnson face Uniunii Europene o ofertă care poate fi refuzată

Conferința Partidului Conservator

75
8 minute de lectură

Mult-așteptata propunere de Brexit a prim-ministrului britanic are șanse mici de a produce un acord. Însă o nouă prelungire bate la ușă.

Foto: Getty Images / Guliver

ÎN ULTIMELE săptămâni, Uniunea Europeană s-a plâns că, cu toate că data-limită de 31 octombrie se apropie, noul guvern al lui Boris Johnson nu reușește să ofere propuneri clare care să modifice acordul de Brexit eșuat al Theresei May. Tot ce a putut spune dl Johnson e că urăște „backstop-ul”, un aranjament care evita instalarea unei granițe dure în Irlanda prin păstrarea Regatului Unit într-o uniune vamală, și că trebuie renunțat la acesta. Săptămâna aceasta, după un discurs pompos la conferința partidului de la Manchester, ținut sub sloganul „Realizează Brexitul”, dl Johnson, în cele din urmă, și-a prezentat planul. Însă în ciuda etichetării lui ca „un compromis corect și rezonabil”, planul s-a confruntat cu o primire rece din partea UE, care îl vede ca pe o încălcare a promisiunilor și nu ca fiind baza unui nou acord.

După cum era de așteptat, propunerea dlui Johnson ar păstra Irlanda de Nord sub regimul UE de reglementare a sectorului agroalimentar. Acum, dorește să extindă aceasta și la bunuri. Însă Marea Britanie nu ar mai respecta reglementările europene, ceea ce implică verificarea bunurilor care sunt transportate între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit. Iar planul s-ar aplica pentru doar patru ani după terminarea perioadei de tranziție în 2021, când parlamentul nord-irlandez ar decide dacă să rămână aliniat cu UE sau să adopte regulile britanice. Între timp, întregul Regat Unit ar părăsi uniunea vamală. Aceasta presupune că se vor face verificări vamale între Irlanda de Nord și sud – deși dl Johnson insistă că acestea ar fi automatizate și, când sunt necesare, vor fi făcute departe de granițe. De asemenea, dorește ca Irlanda de Nord să iasă din regimul de taxă pe valoare adăugată al UE.

Planul a fost bine primit de susținătorii conservatori ai Brexit-ului și, mai important, de către Partidul Unionist Democratic nord-irlandez, care îi susține pe conservatori în parlament. Însă acesta are foarte puțini susținători la Bruxelles și, în mod critic, la Dublin. Guvernele UE îl văd ca pe un mare pas înapoi față de asigurările date de dna May în decembrie 2017 de a menține o graniță deschisă, fără fricțiuni, în Irlanda, de a păstra o economie unitară a întregii insule și de a evita noi controale vamale sau de graniță oriunde pe insulă. Guvernele UE sunt nefericite și cu limita unilaterală de patru ani care este propusă. Ele nu cred că promisiunile de a folosi noi tehnologii, scutiri pentru firmele mici și un sistem de comercianți de încredere ar fi suficiente pentru a evita controalele fizice la graniță sau în apropierea ei.

Miniștrii britanici au ieșit în forță, săptămâna aceasta, pentru a promova noul plan ca fiind ceea ce unii au numit „zona de aterizare” care ar putea să satisfacă toate părțile. Dl Johnson a sugerat că, după ce el a făcut un compromis, acum e rândul UE să facă la fel. Unii de la Bruxelles au fost ușurați că nu a declarat că aceasta e oferta lui finală „de acceptat sau respins”, după cum fusese inițial prezentată în unele articole. Câțiva chiar au sperat că ar putea fi modificată pentru a include alinierea privind vama, precum și reglementările, sau de a se recurge la un backstop care să afecteze doar Irlanda de Nord. Însă semnalele din Downing Street sugerează că prim-ministrul vede puțin loc pentru mai multe compromisuri din partea sa.

Promovarea planului său către UE înainte de Consiliul European crucial din 17-18 octombrie se bazează pe două argumente. Primul e că numai un acord apropiat de cel al său poate trece vreodată de votul parlamentului. Ca dovadă, el citează amendamentul Brady, o versiune a planului dnei May fără backstop, pentru care parlamentarii au votat în ianuarie. Al doilea este că, dacă UE nu dorește să accepte planul său, el nu va avea altă alternativă decât de a părăsi Uniunea fără un acord pe 31 octombrie. Și deși acest lucru ar putea fi rău pentru Marea Britanie, el va lovi și în UE, afectând în special Irlanda.

Însă, la Bruxelles, niciunul dintre cele două argumente nu pare convingător. UE știe că dl Johnson nu are o majoritate parlamentară. El nu se poate baza nici măcar pe parlamentarii proprii, conservatori, deoarece unii din aripa dură preferă ieșirea fără un acord mai presus de orice altă opțiune. Aceasta înseamnă că are nevoie cel puțin de suportul unor laburiști, pentru a trece orice acord. Și deși există unii parlamentari laburiști care împărtășesc dorința conservatorilor de „a realiza Brexit-ul”, iar mulți sunt împotriva ieșirii fără un acord, foarte puțini vor dori să salveze un premier în care nu au încredere și pe care îl consideră un papagal populist.

Cât privește ieșirea fără un acord, toată lumea cunoaște promisiunile repetate ale dlui Johnson de a scoate Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, respectiv de „a face sau a muri”. Miniștrii săi au repetat în mod loial promisiunea sa la Manchester. Dl Johnson în persoană a vorbit cu pasiune împotriva oricărei întârzieri suplimentare sau ezitări. Însă Bruxelles-ul înțelege de asemenea condițiile Legii Benn, care a fost adoptată de parlament luna trecută. Aceasta cere premierului să ceară acordul UE pentru o prelungire de trei luni a datei-limită dacă, până pe 19 octombrie, el nu a ajuns la un nou acord sau nu a obținut o aprobare a parlamentului pentru un Brexit fără acord.

Ianuarie este noul octombrie

Dl Johnson spune că va respecta legea, dar insistă în același timp că Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie, indiferent de ce se întâmplă. Aceste două poziții sunt clar în conflict una cu alta. De aici un joc de sală favorit la conferința conservatorilor: a vâna portițe în ceea ce dlui Johnson îi place să numească „Legea predării”. Unii sugerează că el ar putea să ceară formal o nouă prelungire, însă să spună în secret Bruxelles-ului că el nu dorește una. Sau ar putea invita alte guverne UE să refuze o prelungire, pentru a pune presiune pe parlamentari să accepte un acord. Ar putea invoca o urgență prin Legea Contingențelor Civile, pentru a suspenda Legea Benn. Unii miniștri au declarat că există un mod secret de a evita Legea Benn, dar că este confidențial.

Însă unul dintre autorii legii, Dominic Grieve, un fost ministru al justiției conservator, insistă că legea este beton. El caracterizează șmecheriile sugerate pentru a ocoli legea ca fiind „fanteziste și catastrofice din punctul de vedere al reputației”. El și suporterii lui, care au o majoritate în parlament, sunt gata să dea o altă lege, dacă este necesar. S-ar duce la tribunal la cel mai mic indiciu că dl Johnson ar încerca să încalce legea. Unii vorbesc și de adoptarea unei „comunicări respectuoase” pentru a o invita pe regină de a-l demite pe premier în astfel de circumstanțe.

O prelungire a datei-limită de 31 octombrie ar fi o umilire a dlui Johnson, motiv pentru care unii sugerează că acesta ar trebui să-și dea demisia. Însă ar putea exista modalități prin care să întoarcă lucrurile în favoarea sa. O idee ar fi să atașeze un referendum de confirmare la o versiune de acord de Brexit, lucru care ar putea să fie susținut de o majoritate a parlamentarilor. Însă premierul este ostil ideii de a avea un nou referendum. El ar prefera noi alegeri pe care, după ce a fost forțat împotriva voinței lui să ceară o prelungire, le-ar putea duce sub stindardul susținerii oamenilor care au votat să părăsească UE și împotriva unui sistem determinat să li se împotrivească.

Obstacolul pentru aceste alegeri este Legea Parlamentelor cu Termen Fix din 2011. Aceasta cere o majoritate de două-treimi din parlamentari care să voteze o disoluție prematură a parlamentului. Efectul a fost că opoziția laburistă are un veto asupra repetatelor îndemnuri ale premierului de a ține alegeri anticipate. Ironia faptului că a fost un guvern conservator, sub conducerea lui David Cameron, care a trecut această lege, în mod sigur nu îi scapă neobservată dlui Johnson. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele