Donald Trump deblochează temporar activitățile guvernamentale

27
3 minute de lectură

Preşedintele american, Donald Trump, a semnat astăzi ordonanţa executivă ce prevede reluarea temporară a activităţilor agenţiilor guvernamentale federale, în contextul impasului bugetar provocat de eșecul Casei Albe de a obține 5,7 miliarde de dolari pentru contruirea unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Decretul prezidenţial, aprobat rapid de Senat şi de Camera Reprezentanţilor, prevede fonduri pentru agenţiile guvernamentale până la 15 februarie. În acest interval, Trump va continua negocierile cu liderii opoziţiei democrate pentru a obţine suma necesară construirii zidului.

Preşedintele anunţase vineri că a ajuns la un acord temporar pentru încetarea celui mai lung blocaj guvernamental din istoria Statelor Unite. „Sunt foarte mândru să anunț astăzi că am ajuns la o înțelegere pentru a pune capăt blocajului guvernamental și pentru a redeschide agenţiile federale“, a spus liderul de la Casa Albă.

În cazul în care Donald Trump nu va ajunge la niciun acord cu liderii din Congres, blocajul bugetar ar reapărea după 15 februarie. Poziţia lui Donald Trump în negocieri este fragilă, în contextul în care, potrivit sondajelor, majoritatea cetăţenilor americani îi atribuie criza bugetară.

„Dacă nu vom reuşi să ajungem la un acord corect cu liderii Congresului, agenţiile guvernamentale fie îşi vor înceta din nou activităţile pe 15 februarie, fie voi folosi prerogativele pe care mi le conferă Constituţia pentru a aborda această situaţie de urgenţă“, a explicat Trump, cu ocazia semnării decretului.

Liderul de la Casa Albă a avertizat că ar putea decreta starea de urgență la frontieră pentru a putea aloca el însuși fondurile destinate construirii zidului, însă o astfel de situație ar fi imediat contestată în justiție.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale au fost blocate începând din 22 decembrie 2018, din raţiuni bugetare, ca urmare a faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

Papa Francis îi critică pe constructorii de ziduri

În ceea ce pare a fi o critică voalată la adresa lui Donald Trump, Papa Francis a spus, joi, că cei care ridică ziduri au ca unic scop să-i „divizeze pe oameni“.

„Știm că stăpânul minciunii, Satana, preferă o comunitate divizată și în conflict“, le-a spus el miilor de credincioși adunați să-l întâmpine, în Panama City. „Există constructori de poduri și constructori de ziduri. […] Noi oare din ce grup vrem sa facem parte?“, a adăugat Francis, citat de CNN.

Nu este prima critică lansată de liderul de la Vatican la adresa lui Trump. „Cineva care se gândește doar la ridicarea de ziduri, oriunde ar fi acestea, nu este un bun creștin“, spunea Papa Francis în 2016.

„Niciun lider, în special unul religios, nu are dreptul de a pune la îndoială religia sau credința cuiva“, îi răspundea atunci Donald Trump, prin intermediul unui comunicat.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele