Donald Tusk: Acordul pentru Brexit nu este negociabil

39
1 minut de lectură

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis ieri, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că acordul pentru Brexit nu va fi renegociat, după ce Parlamentul britanic a votat pentru înlocuirea prevederilor privind granița irlandeză cu „măsuri alternative“, informează Mediafax.

„Acordul de Retragere este și va rămâne cea mai bună variantă pentru asigurarea unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană“, a anunțat Donald Tusk.

„Este cel mai bun acord posibil şi nu este negociabil“, a avertizat și președintele francez, Emmenual Macron, citat de Le Figaro.

Parlamentarii britanici au votat marți împotriva amendamentului B, o propunere legislativă care ar fi putut amâna Brexitul, pentru a evita ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

Propunerea, concepută de parlamentarul laburist Yvette Cooper, a fost respinsă cu 321 de voturi împotrivă și 298 pentru. Respingerea amendamentului reprezintă o victorie pentru premierul britanic, Theresa May, care se opunea proiectului legislativ.

Amendamentul presupunea amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dacă Guvernul nu reușea să încheie un acord cu reprezentanții Uniunii Europene.

Uniunea Europeană intenţionează să aplice controale vamale la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în cazul în care Marea Britanie va părăsi spațiul comunitar fără un acord privind viitoarea relaţie bilaterală.

La rândul său, Irlanda a transmis Comisiei Europene că va solicita asistenţă de urgenţă în situaţia producerii unui Brexit fără acord şi analizează o serie de măsuri pentru a ajuta companiile, afirmă premierul Leo Varadkar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele