Dr. Eșanu, CFSMR: retrimiterea medicilor contaminați în spitale, doar cu acordul lor și cu informarea pacienților

236
4 minute de lectură

Intenția ministrului Sănătății de a retrimite în spitale personalul medical care s-a contaminat cu coronavirus, care are forme ușoare de boală sau asimptomatic, poate afecta drepturile pacienților, avertizează federația sindicală a medicilor, farmaciștilor, biologilor, moașelor si a alor categorii de personal cu studii superioare din sistemul sanitar (CFSMR).

”Fără a analiza latura umamă și morala acestui anunț, considerăm că asemenea declarații constituie o încălcăre asumată a drepturilor pacienților, care (fără să fie avertizați) vor fi puși în situația de a fi tratați de persoane contaminate”, consideră Victor Eșanu, președintele CFSMR.

Poziția sindicatelor medicale este o replica la declarația ministrului Sănătății,  Nelu Tătaru, că, în eventualitatea intrării într-un așa numit Scenariu 4, odată cu atingerea pragului de 2.000 de persoane bolnave. „Este luată în calcul și ideea ca personalul medical infectat, dar asimptomatic, să rămână în spital și să trateze în continuare bolnavii”.

Totuși, în cazul unui scenariu sever al contaminării personalul medical vindecat, a cărui stare de sănătate a fost verificată cu două testări și cel contaminat, dar asimptomatic, poate reveni în spitale, cu acordul pacienților, nuanțează Victor Eșanu.

”În condițiile unei acute lipse de personal preconizate în cazul unui scenariu cu un număr extrem de mare de pacienți, ar putea fi vorba de cooptarea salariaților care au fost contaminați dar s-au vindecat și sunt deja imuni (lucru confirmat de 2 teste consecutive), ori de salariații asimptomatici ori cu forme ușoare de boală, cazați în preajma spitalelor (pentru a nu își contamina propriile familii) și care își exprimă dorința de a acorda în continuare asistența medicală, dar cu informarea prealabilă a pacienților despre acest lucru și cu acordul lor”.

Doctorul Eșanu sugerează ca testarea locuitorilor Capitalei, de altfel utilă, să înceapă cu personalul și pacienții spitalelor din București, atrage atenția și asupra posibilei risipe de resurse materiale și umane provocată de exercițiul testării și sugerează că idea are un parfum alectoral.

”Autoritatile intenționează să testeze cu 10.000 de teste rapide populația capitalei, pentru un studiu epidemiologic. Ne întrebăm, dacă avem la dispoziție aceste teste  de ce nu se testează personalul angajat din spitalele Bucureștiului? Grupul țintă în acest caz ar fi unul ușor de găsit, oamenii sunt deja grupați iar condițiile de testare sunt ideale. În acest fel autoritățile ar putea rezolva două probleme –testarea angajaților și studiul epidemiologic.  În plus nu e nevoie de mașini, de personal suplimentar, costume speciale (care apropo –ar fi extrem de utile în secțiile din linia întâi). Dacă se consideră ca o asemenea testare ar putea fi catalogată drept o ”favorizare” a salariaților din sănătate, de ce nu se testează pacienții internați în alte secții decât  cele de boli infecțioase?  Și ei sunt bucureșteni, și ei sunt deja adunați, nu trebuie căutați și scosi din blocuri, și sunt și ei votanți…… ”, spune președintele CFSMR.

În esență, spune liderul federației sindicale din Sănătate, ” dacă autoritățile intenționează să trimită angajați contaminați în spitale, iar acum au la dispoziție 10.000 de teste rapide, nu ar fi mai util să efectuăm acest studiu testând în primul rând medicii, asistentele, farmaciștii, biologii, personalul ”tesa” și alți salariați din instituțiile sanitare?”.  

Declarația liderului sindicatelor medicale vine însă după ce ministrul Sănătății a precizat că viitoarea Ordonanță militară, care va include măsuri adecvate noului scenariu de criză,  va impune și testarea personalului medical.

”Ordonanța militară care este în pregătire…va schimba și metodologia de testare. Nu vor mai fi testați doar cei din carantină sau contacții unor persoane infectate, ci toți cei care prezintă simptome și, desigur, personalul medical”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele