Drone engleze survolează Cernobîlul

Centrul Național pentru Robotică Nucleară (CNRN) din Marea Britanie a efectuat recent studii privind radioactivitatea Pădurii Roșii din apropierea orașului Cernobîl cu ajutorul dronelor.

34
Compania Wing a dat asigurări că noul model de dronă este suficient de silențios. Foto: Wing
2 minute de lectură

Institutul a dezvoltat un sistem de cartografiere implementat pe aeronave robotice cu senzori, care le permite oamenilor de știință să investigheze locuri periculoase de la distanțe sigure. Britanici colaborează în acest proiect cu autoritățile ucrainiene

Aeronavele cu aripi fixe sunt folosite pentru prima dată în scopul efectuării unei hărți generale a radiațiilor, iar acestea zboară cu o viteză de 65 km/h la o înălțime de aproximativ 20 de metri, pe deasupra copacilor. Locurile care au atras interesul specialiștilor au fost mai survolate ulterior de aeronave cu aripi rotative. Ele pot plana și își pot folosi senzorii pentru a obține imagini cu rezoluție înaltă sau tridimensională(3D).

Studiul a confirmat ceea ce specialiștii speculau, adică direcțiile de distribuție ale radiațiilor în pădure, dar într-un mod mult mai detaliat decât a fost până acum.

Dronele au identificat și câteva locuri cu radiații la care specialiștii nu se așteptau. Unul dintre acestea se află la o distanță de câțiva kilometri la sud de pădure și s-a dovedit a fi o unitate veche de separare a solului care își are originea în prima încercare de curățare a locului.

,,S-a încercat separarea solului contaminat și, prin aceasta, reducerea numărului de deșeuri radioactive”, a relatat profesorul Tom Scott de la Univesitatea Bristol și director adjunct la CNRN.

Pădurea Roșie se află la o distanță de minim 500 de metri de centrala nucleară de la Cernobîl și a făcut față exploziei și focului izbucnit la reactorul 4 al centralei. Mulți copaci din această zonă s-au uscat și s-au îngălbenit.

Echipa de la CNRN plănuiește să se întoarcă la Cernobîl în următoarele luni pentru a colecta mai multe informații și pentru a continua studiul într-o zonă mai extinsă, de 2600 de km pătrați.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele