ECFR, o rețetă de „reinventare”: UE trebuie să facă pasul spre „suveranitatea strategică”

40
3 minute de lectură

Țările europene au devenit extrem de vulnerabile în fața presiunilor externe, care le împiedică de multe ori să își exercite suveranitatea, se arată într-un raport publicat de European Council on Foreign Relations (ECFR).

Aceste vulnerabilități de politică externă ale statelor membre amenință securitatea europeană, sănătatea economică și libertatea de acțiune diplomatică. „Pentru a prospera și a-și menține independența într-o lume a concurenței geopolitice, europenii trebuie să abordeze provocările legate de securitate și economie pe care le impun alte state puternice – fără a-și retrage, însă, sprijinul pentru o ordine bazată pe reguli și pentru alianța transatlantică”, subliniază autorii raportului, experții Mark Leonard și Jeremy Shapyro.

O modalitate în acest sens ar fi transpunerea instituțională a conceptului de „suveranitate strategică”, precum și crearea unor politici de încurajare a acelor state care percep această suveranitate strategică drept o piesă integrantă a identității lor. „În principiu, UE trebuie să învețe să gândească precum o putere geopolitică”, se menționează în raport.

Pierderile UE în absența unui proiect de suveranitate

În timp ce acest tip de suveranitatea poate părea un „concept abstract”, absența unei asemenea narațiuni și a unui set aferent de instituții comportă „costuri enorme”, cum ar fi:

  • Ce s-ar întâmpla dacă, brusc, SUA ar restricționa comerțul cu UE sau investițiile europene în Rusia și China? O asemenea decizie ar aduce pierderi comerciale de aproximativ 190 de miliarde de euro pe an în relația cu Rusia și de 1 miliard de euro pe zi în relația cu China;
  • Costul vulnerabilităților cibernetice europene a fost de circa 400 de miliarde de euro în 2018, iar cifrele ar putea fi mult mai mari în contextul avântului tehnologiei 5G;
  • Potrivit PwC, investițiile în inteligență artificială vor contribui cu 13 trilioane de euro la economia globală până în 2030. Cât la sută din acest segment de piață va putea fructifica UE dacă SUA și China vor stabili regulile?;
  • Dacă UE nu-și va „modifica regulile”, puteri precum „SUA, China și Rusia ar putea împiedica Uniunea să își folosească resursele pentru stabiliza, de exemplu, o țară din Africa prin intermediul ONU ori în a trimite o misiune OSCE în Europa de Est;
  • „Europa se străduiește, de asemenea, să-și garanteze securitatea. Ce ar putea face UE dacă Rusia ar decide să trateze Polonia sau Letonia la fel cum a procedat cu Ucraina, folosind o combinație de atacuri cibernetice, dezinformare și acțiuni directe pentru a destabiliza un stat european?”.

Politica externă fragmentată a UE ar putea deveni unitară prin implementarea următorului plan, se menționează în raportul ECFR.

Înființarea unui Comitet de Suveranitate Strategică în cadrul Comisiei Europene:

„Comisia Europeană are deja un „domeniu prioritar” axat pe consolidarea UE ca actor global. Acest comitet va introduce un element de securitate economică, prin includerea acelor comisari ale căror portofolii sunt văzute în general ca fiind separate de ideea de suveranitate, cum ar fi cele care vizează domeniul concurenței, politicile financiare, inovațiile în domeniul științei și tehnologiei”.

Înființarea unui Grup Operativ al UE pentru industrii și tehnologii strategice:

„Acest grup ar putea reuni oficiali din cadrul a consiliilor de administrație relevante, precum și reprezentanți și experți în industrie, care ar putea identifica acele industrii ale viitorului cu importanță strategică”.

Citiți aici raportul integral.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele