Economia românească, în haos

Astăzi, este ziua în care economia românească a reacționat după anunțul făcut de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, privind schimbările legislative.

531
4 minute de lectură

Peisajul este impresionant. Este aproape de termenul folosit de ceea ce brokerii americani spun atunci când scade bursa de la New York: este sânge pe pereți.

La fel a fost și in economia românească. Semnalul l-a dat Bursa. A început ziua cu scăderi masive. Brokerii au calculat că bursa a pierdut într-o singură ședință întreg progresul realizat anul acesta. La jumătatea zile de tranzacționare companiile din structura indicelui BET pierduseră din capitalizare aproximativ 6 miliarde lei.
Bursa de la București a aplicat o măsură de forță majoră, adică a crescut intervalul de variație de la 15% la 25%, evident din cauza acțiunilor care scad.
La Bursa de la Viena, acțiunile Erste Bank s-au prăbușit cu 8%. Cele ale băncii Raiffeisen au scăzut cu numai 3,76%.

În timp ce acțiunile băncilor românești scădeau vertiginos pe Bursele de la București sau de la Viena, Camera Deputaților, forul decizional, a aprobat trei proiecte de lege ale senatorului Daniel Zamfir, așa-numite împotriva cămătăriei. Proiectele prevăd plafonarea dobânzilor la credite, limitarea sumelor ce pot fi recuperate din creanțe și elimină caracterul de titlu executor al contractelor de credit, inclusiv la leasing.

Asociația Analiștilor Financiari-Bancari din România a prezentat un punct de vedere cu privire la supraimpozitarea băncilor în funcție de nivelul ROBOR în care se arată că măsura este lipsită de motivare rațională, lipsește, de asemenea, motivația economică, iar efectele asupra economiei vor fi negative.

Prețul energiei electrice a crescut pe pe piața spot a OPCOM cu 14% de pe o pe alta. Astfel, România are cea mai scumpă energie dintre statele din regiune.
Companiile din domeniul energetic vor fi afectate de impunerea unui impozit de 3% pe cifra de afaceri. „Impactul va fi dezastruos”, a declarat Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFER. Iar acesta a mai completat câteva posibile efecte: furnizorii de energie electrică mici, cu capital românesc, vor da faliment, vor rezista doar companiile multinaționale. Evident, nicio companie din sectorul de distribuție nu a inclus în bugetul de anul viitor plata unui impozit de 3% din cifra de afaceri dintr-un motiv simplu, nimeni nu știa de o astfel de măsură. Ion Lungu a anticipat și că o creștere a impozitării se va transmite către consumatori, în sensul creșterii facturii.

Mai trebuie adăugat că în conformitate cu ordonanța aflată în dezbatere publică, firmele cu capital de stat nu vor fi doar impozitate cu 3% din cifra de afaceri, ci vor fi obligate să doneze și 35% din valoarea rezervei financiare pe care o au în acest an.

Un alt sector al economiei afectat de viitoarea ordonanță este cel al comunicațiilor. În sensul că firmele din acest sector vor fi obligate și ele să plătească 3% din cifra de afaceri în contul unei taxei anuale către autoritatea de profil. De fapt, este o impunere a unui impozit de 3% pe cifra de afaceri. Până acum, taxa anuală plătită la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul comunicațiilor era de 0,4% din cifra de afaceri. Culmea este că taxa nu mai fusese încasată de peste un deceniu, pentru că autoritatea are excedent financiar. Rămâne de văzut dacă noua taxă, inclusă în proiectul de ordonanță, va puta fi aplicată.

Președintele Camerei de Comerț și Inustrie a României, Mihai Daraban a declarat că noile măsuri de supraimpozitare sunt o lovitură gravă la adresa stabilității economiei românești.
Investitorii americani, prin Camera de Comerț Americană din România, au strigat: Opriți asaltul asupra economiei!

Președintele Klaus Iohannis a caracterizat schimbarea fiscală astfel: guvernul vine cu o ordonanță care aruncă economia în aer.
Iar astăzi, în Parlament, a fost adoptată legea pensiilor care prevede majorări substanțiale de pensii, în următorii ani.
Este o zi cu adevărat memorabilă.

[adrotate group="1"]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele