Elveția acordă 3.500 de permise de muncă pentru britanici, în cazul unui Brexit fără acord

49
2 minute de lectură

Elveția va introduce un sistem de cote care să le permită cetăţenilor britanici să vină și să lucreze pe teritoriul țării, în cazul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără un acord, relatează Mediafax.

În cadrul sistemului, 3.500 de cetățeni britanici care ajng în Elveția pentru prima dată vor avea drept de muncă, a anunţat astăzi Guvernul de la Berna.

Plafonul pentru permisele de rezidenţă va fi stabilit la 2.100 de persoane, fiind acceptate alte 1.400 de permise de scurtă durată.

Urmând a fi alicată în intervalul 30 martie – 31 decembrie, cota are menirea de a înlocui actualul Acord privind libera circulație a persoanelor între Elveția și Marea Britanie, care expiră la 30 martie.

Pe de altă parte, premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat astăzi că este de părere că Uniunea Europeană va ajunge la un acord cu Marea Britanie, însă autoritățile de la Dublin se pregătesc pentru orice scenariu.

„După cum se prezintă situația, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie, în șase săptămâni, cu sau fără un acord. Cred că vom ajunge la o înțelegere“, a spus premierul. „Credem că cea mai bună și unică soluție pentru a asigura o retragere ordonată și pentru a proteja Acordul de la Belfast este prin ratificarea Acordului de Brexit, convenit între UE și Guvernul britanic“, a adăugat el.

Marea Britanie ar trebui să părăsească spațiul comunitar la 29 martie, dar acest termen este considerat acum de Bruxelles foarte improbabil, din cauza opoziţiei cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor.

În repetate rânduri, liderii Uniunii Europene au semnalat că Acordul Brexit nu va fi modificat sau reinterpretat. Actuala formulă este contestată de politicienii londonezi, pentru că situația frontierei irlandeze ar risca să blocheze permanent Marea Britanie în uniunea vamală comunitară. Premierul britanic, Theresa May, dorește o renegociere a situației de la frontiera nord-irlandeză.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele