Emmanuel Macron avertizează Europa: NATO intră în moarte cerebrală

Viitorul UE

199
4 minute de lectură

America își întoarce spatele de la proiectul european. „E vremea să ne trezim!”, a declarat președintele francez pentru The Economist

Foto: Agerpres / EPA

EMMANUEL MACRON, președintele Franței, a avertizat țările europene că nu se mai pot bizui pe America pentru a apăra aliații din NATO. „Ceea ce vedem acum este moartea cerebrală a NATO”, spune Macron într-un interviu fără mănuși cu The Economist. Europa se află „la marginea prăpastiei”, spune el, și trebuie să înceapă să se gândească pe sine în mod strategic ca pe o putere geopolitică; altfel, „nu ne vom mai putea decide destinele”.

În interviul lung de o oră, care s-a desfășurat în biroul său aurit de la Elysée Palace din Paris pe 21 octombrie, președintele a susținut că a venit timpul ca Europa „să se trezească”. A fost întrebat dacă crede în eficiența Articolului 5, ideea că dacă un membru NATO este atacat, toți îi vor veni în ajutor, pe care mulți o consideră la baza efectului de descurajare al Alianței. „Nu știu”, a replicat el, „dar ce va însemna mâine Articolul 5?”

NATO, spune Macron, „nu funcționează decât dacă garantul de ultimă instanță funcționează ca atare. Aș susține că ar trebui să reanalizăm realitatea a ceea ce este NATO în lumina angajamentului Statelor Unite”. Iar America, în opinia sa, dă semne că ne întoarce spatele”, așa cum a demonstrat-o clar cu retragerea neașteptată de trupe din nord-estul Siriei luna trecută, abandonându-și aliații kurzi.

În persoana lui Donald Trump, Europa se confruntă acum pentru prima dată cu un președinte american care „nu ne împărtășește ideea proiectului european”, spune Macron. Asta se întâmplă când Europa se confruntă cu ascensiunea Chinei și cu turnura autoritară a regimurilor din Rusia și din Turcia. Mai mult, Europa este slăbită din interior de Brexit și de instabilitate politică.

Acest amestec toxic era „de neconceput cu cinci ani în urmă”, susține Macron. „Dacă nu ne trezim (…) există un risc considerabil ca pe termen lung să dispărem din punct de vedere geopolitic sau, cel puțin, să nu mai fim stăpâni pe destinele noastre. Cred asta foarte profund.”

Activitatea diplomatică recentă energică a lui Macron a atras un mare interes în străinătate, dar și aproape la fel de multe critici. El a fost acuzat că acționează unilateral (blocând extinderea UE în Balcanii de Vest) și de supraevaluare (prin încercarea de a organiza negocieri directe între America și Iran). În timpul interviului totuși, președintele a fost într-o dispoziție de provocare, dar relaxată, așezat în mâneci de cămașă pe canapeaua de piele neagră pe care a instalat-o în ornamentatul salon doré, unde lucra odinioară Charles de Gaulle.

Președintele francez i-a respins pe criticii săi, susținând, de pildă, că „este absurd” să deschizi UE pentru noi membri, înainte de a reforma procedurile de aderare, deși a adăugat că este gata să-și reconsidere opinia, dacă sunt îndeplinite aceste condiții.

Mesajul subiacent al lui Macron este că Europa trebuie să înceapă să se gândească și să acționeze nu numai ca o grupare economică, al cărei principal proiect este extinderea piețelor, ci și ca o putere strategică. Asta ar trebui să înceapă cu recâștigarea „suveranității militare” și redeschiderea dialogului cu Rusia, în ciuda suspiciunilor din partea Poloniei și a altor țări care au fost odinioară sub dominație sovietică. A nu face asta, spune Macron, ar fi „o greșeală enormă”. ■


Acest articol a fost publicat în ediția tipărită a The Economist, sub titlul “Emmanuele Macron avertizează Europa: NATO intră în moarte cerebrală”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele