Emmanuel Macron: „Vom reconstrui Notre-Dame“

530
2 minute de lectură

Președintele francez Emmanuel Macron a promis că Notre-Dame va fi reconstruită, după incendiul devastator ce a distrus parțial ieri seară celebra catedrală medievală pariziană.

Pompierii au reușit să salveze structura de bază a clădirii gotice veche de 850 de ani, inclusiv cele două turnuri, însă turla și acoperișul s-au prăbușit. Incendiul a fost declarat a fi sub control după nouă ore din momentul declanșării. Motivul declanșării incendiului nu este cunoscut încă, dar autoritățile estimează că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare ce erau în plină desfășurare, informează BBC.

Biroul procurorului general al Parisului a anunțat că, cel puțin deocamdată, dezastrul este investigat drept accident. Un pompier a fost rănit ușor în timpul intervenției.

Se estimează că va dura câteva zile până la stingerea completă a incendiului.

„O tragedie teribilă“

Aflat la fața locului, președintele Macron a declarat că „ce era mai rău a fost evitat“ prin salvarea structurii principale a catedralei și s-a angajat să lanseze un efort internațional pentru obținerea de fonduri în vederea reconstruirii obiectivului.

„Vom reconstrui această catedrală împreună iar acest lucru va fi fără îndoială parte a destinului francez pentru următorii ani“, a spus Macron. „Poporul francez se așteaptă la acest lucru pe care istoria noastră îl merită“, a adăugat el vizibil emoționat, numind incidentul „o tragedie teribilă“.

Miliardarul François-Henri Pinault, președintele și directorul executiv al grupului Kering, care deține brandurile Gucci și Yves Saint Laurent, a promis să contribuie cu 100 de milioane de euro la eforturile de reconstruire a catedralei. Fundația Patrimoniului din Franța a lansat un apel internațional pentru strângerea de fonduri.

Incendiul s-a declanșat ieri în jurul orei locale 18:30 și a cuprins rapid acoperișul clădirii, distrugând vitraliile și interiorul de lemn, înainte de a provoca prăbușirea turlei.

Aproximativ 500 de pompieri au fost implicați în operațiuni.

„Lucrările de artă sunt în siguranță“

Echipele de intervenție au reușit să salveze lucrări de artă și relicve, între care și o coroană de spini despre care se crede că ar fi fost purtată de Iisus înainte de crucificare. O tunică pe care Regele Louis al IX-a a purtat-o când a adus coroana de spini la Paris a fost, de asemenea, salvată.

„Am acționat solidar, în special în efortul de a recupera operele de artă ce au putut fi salvate și duse într-un loc sigur. Este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame cuprinde întreaga istorie a Parisului“, a declarat primarul capitalei Franței, Anne Hidalgo.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele