Emoticoanele le dau bătăi de cap judecătorilor americani

2 minute de lectură

Tot mai multe emoticoane sunt folosite ca probe în procesele din Statele Unite. Poate un emoticon ce reprezintă un cuțit să constituie o amenințare cu moartea sau o inimioară primită de la un manager să fie considerată o formă de hărțuire sexuală?

Avocații dau diferite interpretări micilor ilustrații folosite pentru a exprima emoții, activități sau obiecte. Iar tribunalele fac eforturi considerabile în a interpreta nuanțele emoticoanelor, relatează CNN.

„Multe tribunale au fost nevoite să ia în calcul emoticoanele ca probe, iar numărul acestor cazuri este în continuă creștere“, a explicat Jason Levine, partener în cadrul firmei de avocatură Vinson & Elkins. „Judecătorii nu sunt pregătiți pentru acest aflux, mai ales cei care au o vârstă mai înaintată și nu sunt familiarizați cu emoticoanele“, a adăugat el.

Numărul cazurilor în care emoticoanele au fost folosite ca probe în Statele Unite a crescut de la 33 în 2017 la 53 în 2018, situându-se la 50 pentru prima jumătate a anului 2019, potrivit Eric Goldman, profesor de drept la Universitatea Santa Clara.

Nu există directive despre cum trebuie abordată această situație. Uneori, judecătorii le descriu juraților emoticonul, evitând să-l arate pentru a nu le permite acestora să-l interpreteze singuri. În alte cazuri, emoticoanele pur și simplu nu se acceptă ca probe, a spus Goldman.

Cel mai des, emoticoanele sunt folosite în cazurile privitoare la hărțuiri sexuale sau crime. 

„O persoană poate folosi simboluri amenințătoare, cum ar fi o armă, iar apoi să adauge «am glumit». Semnificația se poate pierde. A fost o glumă? A fost o amenințare reală?“, a comentat Karen S. Elliott, din cadrul Eckert Seamans Cherin & Mellott, firmă care s-a ocupat de cazuri ce au inclus emoticoane.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele