Epopeea corvetelor. Când ar putea achiziționa România prima navă

51
2 minute de lectură

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat oficial, miercuri, că oferta câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, iar în același contract este efectuată și modernizarea fregatelor MApN, transmite Mediafax.

„Cred cu tărie că este un moment extrem de important pentru Forţele Navale Române, care după cum spun de fiecare dată, de aproape 30 de ani nu au a primit tehnică nouă. E primul program de asemenea anvergură. (…) Luni, 1 iulie, am primit de la Departamentul de Armamente raportul prin care am fost informat, în calitate de ministru, cu privire la finalizarea procedurii specifice organizate la nivelul departamentului pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea produsului corvetă multifuncțională. Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș.

Potrivit ministrului, „perioada de livrare a acestor corvete este de 7 ani de zile, în trei ani de zile prima corvetă”, urmând ca celelalte trei, până la termenul în maxim 7 ani de zile.

„În acelaşi contract se va face şi modernizarea fregatelor pe care le avem în acest moment în înzestrare”, a explicat ministrul Leș.

Ministerul Apărării Naționale a primit oferte, în cadrul acestei licitații, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.

Licitația a fost întârziată după ce procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) după ce Șantierul Naval Constanța (SNC) a acționat în instanță Guvernul și MApN, cerând anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncționale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

O lună mai târziu, reprezentanții Șantierului Naval Constanța au anunțat că renunță la procesul intentat Guvernului și Ministerului Apărării Naționale, prin care solicitau anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. La acel moment, Leș a anunțat că a cerut Direcției Juridice din MApN să identifice pașii legali de urmat.

Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele