Estonia nu mai recunoaște pașapoartele rusești oferite de Putin pe teritoriul Ucrainei

35
2 minute de lectură

Estonia va refuza să recunoască pașapoartele rusești oferite în mod controversat rezidenților din zona controlată de separatiști în estul Ucrainei, potrivit Euronews.

La începutul acestui an, Vladimir Putin a promis că va oferi rapid cetățenie tuturor celor care locuiesc în Oblastele Doneţk și Lugansk din Ucraina.

Președintele Rusiei a fost acuzat că a atacat suveranitatea Ucrainei și a pus în pericol încetarea tensiunilor din regiune.

Ministerul de Externe al Estoniei a declarat că nu va recunoaște pașapoartele rusești emise în aceste zone după 24 aprilie 2019, cu excepția cazului în care titularul a fost anterior cetățean rus.

“Acordarea accelerată a cetățeniei ruse către locuitorii din estul Ucrainei este o altă încercare de a submina independența Ucrainei și de a perpetua actuala situație instabilă de securitate în estul Ucrainei”, a declarat luni, ministrul de externe, Urmas Reinsalu.

„Este complet împotriva spiritului acordurilor de la Minsk. Decizia de astăzi a Estoniei reflectă condamnarea noastră fundamentală la ambițiile de această natură ale Rusiei.”

Conform radiodifuzorului de stat, Estonia este primul stat membru al UE care a făcut acest pas. La nivel mondial, Canada a fost prima țară care a adoptat aceste măsuri.

Reinsalu consideră că alte state UE ar putea urma în curând, adăugând: „Este de datoria noastră să continuăm să sprijinim activ suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.”

Estonia a decis anterior să nu recunoască pașapoartele Federației Ruse eliberate în Crimeea și Sevastopol rezidenților locali după 18 martie 2014, dacă utilizatorul pașaportului nu a fost anterior cetățean rus.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele