Europarlamentarele, faza declarațiilor de dragoste

90
7 minute de lectură

Suntem în plină campanie electorală pentru europarlamentare, chiar dacă neoficial, căci startul propriu-zis se va da cu o lună înaintea scrutinului din 26 mai. Și totuși, momentul înscrierii la Biroul Electoral Central a oferit o scenă pe care partidele și candidații au dat o adevărată reprezentație electorală.

epa07450561 An young Romanian woman rides her electric scooter in front of a banner campaigning for European parliamentary elections on behalf of PNL (National Liberal Party), in Bucharest, Romania, 20 March 2019. The banner reads: 'Romania first'. European Union parliamentary elections will take place from 23 until 26 May 2019. EPA/ROBERT GHEMENT

Criteriile după care au fost alcătuite listele de candidați au fost prea puțin explicate, iar voința liderului de partid pare să fi făcut legea în cele mai multe cazuri, în special în privința ierarhiei. Mai mult decât oricând, de data aceasta, candidații s-au aruncat în lupta pentru un fotoliu de europarlamentar declarându-și dragostea de țară.

Plumb: Îmi iubesc enorm de mult ţara

Rovana Plumb

Numărul unu pe lista PSD, Rovana Plumb, a intrat în clădirea Biroului Electoral Central aproape cu lacrimi în ochi. Simpatizanții și membrii de partid mobilizați special la fața locului i-au provocat trăiri intense: „O vorbă bună, când vine de la oameni de bine, oameni cu credinţă, oameni care iubesc România, te încarcă de energie pozitivă şi simţi nevoia să faci şi mai mult pentru ţara ta. Îmi iubesc enorm de mult ţara şi îmi doresc să continui bătălia pentru România, pentru că merităm mai mult”. PSD a spus-o clar: vrea să trimită la Bruxelles PATRIOȚI.

Rareș: Iubesc România în fiecare zi

Rareș Bogdan

Liberalii nu se lasă mai prejos. După ce s-au înregistrat candidați cu acte în regulă la BEC, liderii partidului au construit cu și din propriile mâini inimioare într-o fotografie memorabilă. Deschizătorul lor de listă, Rareș Bogdan, s-a aliniat declarațiilor de iubire de țară:  „Bună ziua tuturor celor care iubesc România în fiecare zi şi care înţeleg miza acestor alegeri .Vreau să fac un apel sincer la toţi cei care iubesc această ţară, care cred că această ţară nu trebuie să fie un rai al infractorilor”.

Băsescu: Patriotismul e ca dragostea de mamă

Traian Băsescu

Cu voce tremurată, și fostul președinte, actualmente cap de listă al PMP, a ținut să puncteze cum stă treaba cu dragostea de țară: „Patriotismul e ca dragostea de mamă, se poartă în suflet, nu se latră”. Și unde e multă iubire de țară, sigur vine vorba și de trădători. O aduce Victor Ponta, președinte și deschizător de listă pentru ProRomânia. „Cel care ne pune pe noi, pe români, să alegem între America şi Europa, să ne pună să fim de partea Americii contra Europei sau de partea Europei împotriva Americii, este un trădător de ţară. În cazul domnului Dragnea, este un trădător de ţară, pentru că, pentru interesele lui strict personale, ne pune pe noi, pe români, să alegem între America şi Europa. Nu trebuie să alegem, trebuie să fim şi cu America, şi cu Europa, pentru că aşa am fost şi ne-a fost bine. Dacă ne pune să alegem, e foarte rău, iar asta e chiar cea mai mare ticăloşie care se poate întâmpla – să foloseşti România şi politica externă pentru interese personale”.

Caragiale știa…

Cam acesta este tabloul schițat de candidați, cu multă dragoste de țară la europarlamentare. Și nu e decât începutul, campania electorală nici nu a fost instituită oficial. Caragiale se simte, probabil, confirmat în perenitatea și universalitatea lui, despre care tot învățăm la școală. O ilustrează perfect acest pasaj din „O scrisoare pierdută”: „Caţavencu: ca orice român, ca orice fiu al ţării sale… în aceste momente solemne… (de abia se mai stăpâneşte) mă gândesc… la ţărişoara mea… (plânsul l-a biruit de tot) la România… (plânge. Aplauze în grup)… la fericirea ei!… (acelaşi joc de amândouă părţile)… la progresul ei! (asemenea crescendo)… la viitorul ei! (plâns cu hohote. Aplauze zguduitoare)”.

Intensitatea contează

PSD a introdus practic în campanie tema dragostei de ţară, iar liberalii îi răspund în oglindă. La fiecare provocare  social-democrată care atinge corzi sensibile precum dragostea de ţară, valorile autohtone, obiceiurile din străbuni, liberalii se simt datori să răspundă. De altfel, Ludovic Orban îi îndemna de curând pe români să vină la vot şi să voteze cu PNL în semn de vot de blam pentru PSD. În logica luptei pentru supremaţia în politica internă se înscrie şi acest duel PSD-PNL ajuns în faza declaraţiilor de dragoste pentru ţară. Este cumva curios cum cele două mari partide, unul de stânga şi unul de dreapta, încearcă să captureze electoratul cu reţete similare, cu aproape aceleaşi ingrediente, doar în concentraţii diferite. Una dintre explicaţii ar fi că PSD şi PNL se luptă pe aceleaşi felii de electorat, sensibil la tradiţii, credincios filonului românismului şi valorilor autohtone.

Petrecerea de nuntă a Olguţei Vasilescu şi a lui Claudiu Manda i-a venit mănuşă PNL-ului. Cum cei doi fruntaşi PSD au făcut petrecere mare în plin post al Paştelui, Ludovic Orban s-a simţit dator să reacţioneze din postura de apărător al rânduielilor poporului român: „Orice român credincios, orice român care respectă tradițiile, orice român care își respectă semenii știe că în Postul Paștelui nu se fac nunți. Ce credeți că am văzut la televizor? Toată ciuma roșie, toți cei care se băteau cu cărămida în piept că ei fac referendumul pentru familie, arătându-și ca niște farisei credința, dar nu în Dumnezeu, ci în idolii la care nu au voie să se închine, s-au dus și au sărbătorit la nuntă, sfidând pe toți românii care cred în Dumnezeu, care respectă tradiția Bisericii și care țin în această perioadă postul Paștelui. Nici atei nu sunt ăștia, mai degrabă sunt păgâni și nu mai au voie să conducă România”. Evident, mireasa „păgână” nu a rămas datoare. „La petrecerea de nuntă a fost inclusiv meniu de post pentru cei care au dorit. Înainte de orice, în postul Paștelui e bine să nu urăști. O predică la care a lipsit Ludovic Orban, care nu mai are subiecte de campanie electorală decât atacul la nunta noastră. Dacă nu au cu ce să se laude, împroașcă venin! Atât pot, atât fac!”.

Cât vor înduioşa declaraţiile de dragoste către ţară şi popor inima electoratului vom vedea la urne, pe 26 mai. Deocamdată, potrivit unui sondaj dat publicităţii de Parlamentul European, PSD e în fruntea preferinţelor electoratului, dar la mai puţin de 5 procente de PNL.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele