Excluderea ONG-urilor din administrarea ariilor protejate, neconstituțională

CCR a admis pe 9 aprilie sesizarea de neconstituționalitate a PNL și USR privind OUG 75/2018 pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor, transmite Mediafax.

78

Opoziția a argumentat că organizațiile neguvernamentale (ONG) au fost excluse din administrarea ariilor protejate. Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de un număr de 27 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal şi Grupului parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România.

Legea fusese adoptată, la începutul lunii februarie, de Camera Deputaților, în vreme ce Ordonanța de Urgență 75/2018 fusese aprobată de Guvern în iulie 2018 și modifica radical legislația ariilor naturale protejate în sensul eliminării noțiunii de custode, al îndepărtării organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor și al preluării ariilor protejate de către Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate (ANANP), o instituție aflată în organizare, cu doar 11 angajați în prezent, față de cei peste 900 angajați ai ONG-urilor care administrau o serie de parcuri naționale și naturale.

Guvernul își argumenta ordonanța și urgența adoptării acesteia prin faptul că ”în vederea eficientizării realizării proiectelor de infrastructură este necesară preluarea custodiei ariilor naturale protejate care necesită custode de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea unei administrări unitare a acestor arii naturale protejate și a realizării proiectelor de infrastructură cu finanțare europeană în cadrul financiar 2014-2020”.

Pe de altă parte, contestatarii constituționalității OUG explicau faptul că nu se justifică regimul de urgență al unei astfel de măsuri, că nu există măsuri tranzitorii în cazul ariilor protejate din care organizațiile neguvernamentale au fost eliminate, că neclaritatea legii pune în pericol derularea contractelor de custode până la ajungerea la termen și nu există niciun argument pentru eliminarea organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor din moment ce tot ANANP a făcut o evaluare a acestora la sfârșitul anului 2017 și a concluzionat că respectivele ONG-uri fac o treabă bună și foarte bună.

„În ciuda evidentei incapacități din partea ANANP să gestioneze toate ariile naturale protejate din România și a pericolului care planează asupra proiectelor în derulare în prezent, OUG 75 a trecut de Parlament prin voința celor care își doresc să vadă parcări in locul arborilor. Specialiștii sunt trimiși la plimbare, politrucii au liber la angajări, de acum vorbim despre ariile neprotejate ale României”, a declarat senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia pentru Mediu, conform sursei menționate.

În România, peste jumătate dintre ariile naturale protejate nu au administrare deloc, iar ANANP își propusese preluarea în bloc a ariilor protejate deși este o agenție nou înființată, fără specialiști și fără personal.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele