Exemplu de bună practică în reciclarea sticlelor și PET-urilor

93
1 minut de lectură
Sursa: pixabay.com

Lituania este considerată un caz de succes în colectarea deșeurilor, țara obținând rezultate foarte bune la doar trei ani de la implementarea unui sistem de colectare a acestora, conform delfi.lt. Sondajele arată că 9 din 10 lituanieni predau sticlele goale la automatele instalate lângă centrele comerciale.

În acest moment, doar 10 țări din Europa folosesc deja sistemul de colectare și depozitare a ambalajelor pentru PET, sticlă sau aluminiu: Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Lituania, Olanda, Norvegia și Suedia. Unele țări au reușit să obțină rezultate spectaculoase. De exemplu, în Germania, rata de reciclare ajunge la 98,4% (2015) sau în Olanda – 95% (2016). Anul trecut, rata de reciclare în Lituania a fost de 92%. În Danemarca, unde sistemul de colectare a fost implementat cu mulți ani în urmă, rata de reciclare a fost de 90%, în Suedia – 84,0%.

Între timp timp, Letonia vecină se pregătește încă să introducă sistemul de colectare a ambalajelor, în timp ce Estonia a fost prima țară baltică care a adoptat sistemul.

Estonienii primesc 10 centi pentru recipientele aduse la automatele de colectare încă din 2005. Conform statisticilor din 2017, rata de colectare a ajuns în această țară la 82,7%, cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în Lituania.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele