Experți: Cererile de petrol vor crește până în 2035

46
2 minute de lectură

Cererile de petrol la nivel global vor crește pentru încă cel puțin 15 ani, înainte ca economiile asiatice în creștere rapidă să prindă din urmă trendul trecerii de la motoarele cu combustie internă la cele electrice, estimează o importantă firmă de consultanță.

„La un moment dat pe parcursul următorilor 20 de ani, vom asista la un maxim al cererii pentru petrol. Estimarea noastră în cadrul Wood Mackenzie este 2035, 2036“, a explicat președintele Wood Mackenzie, Simon Flowers, într-un interviu acordat CNN Business.

Agenția Internațională pentru Energie, care monitorizează aprovizionarea cu energie a celor mai bogate țări din lume, a spus la începutul anului că „nu se întrevede la orizont un moment de cerere maximă pentru petrol“.

O potențială atingere a unui maxim în ceea ce privește cererea mondială de petrol constituie un subiect extrem de important pentru industria energiei, subiect ce poate influența investiții de trilioane de dolari și poate avea un impact major în plan ecologic.

Potrivit lui Flowers, cererea a crescut nesemnificativ în Uniunea Europeană, iar „în timp“ va scădea și în America de Nord.

Creșterea cererii de petrol se remarcă în principal în Asia. China, India, Japonia, Coreea de Sud și Singapore sunt principalii importatori de petrol din regiune. Cererea totală de petrol în aceste țări a crescut cu 2,5% în 2018, la nivelul a 25,9 milioane de barili pe zi, mare parte din această creștere fiind atribuită Chinei și Indiei.

„Până la urmă, situația se va schimba și în această regiune, pe măsură ce vehiculele electrice vor deveni mai competitive și vor prelua cote de piață de la vehiculele cu combustie internă“, a comentat Flowers, precizând că un mare beneficiar al acestei schimbări va fi China.

China are cea mai mare piață auto din lume, are capacitate mare de producție și „are acces la unele dintre materialele brute de bază pentru producția de baterii, cum este litiul“, a adăugat sursa citată.

Totodată, China a investit masiv în industria vehiculelor electrice. Guvernul de la Beijing oferă deja de ani de zile subvenții majore persoanelor care achiziționează autoturisme hibrid sau electrice.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele