Experții europeni șterg propaganda Statului Islamic de pe internet

Bătălia cibernetică

9
3 minute de lectură
Foto: Agerpres / EPA

Oficialii Uniunii Europene au anunțat recent rezultatele unei operațiuni cibernetice de mare amploare, care a urmărit să elimine sau, mai degrabă, să diminueze drastic prezența propagandei Stat Islamic și a agenției de presă Amaq pe platformele social media.

Operațiunea coordonată de Europol și Eurojust a avut loc în perioada 21-24 noiembrie și a constat în eliminarea a 26.000 de conturi și a mai multor conținuturi foto-video ale organizației teroriste. Procurorul belgian Eric van der Sypt susține că „ISIS nu mai sunt prezenți pe internet și rămâne de văzut cât de curând sau dacă vreodată își vor mai reporni activitatea”, o declarație hazardată, având în vedere că nu este prima tentativă de suprimare a grupului.

Există posibilitatea ca o parte din membrii Stat Islamic să fie în continuare activi pe rețelele sociale, dar atacurile cibernetice lansate de către autoritățile europene consideră că impactul a fost semnificativ de data aceasta. Însă a fost și o ocazie pentru a se dovedi, încă o dată, cât de puțin vigilente au fost platformele social media și, mai mult, cât de eficient pot fi instrumentate mecanismele acestora pentru răspândirea propagandei și realizarea de legături între extremiștii din diverse țări. Mai mult, aceștia practicau comerțul cu sclavi – femei din rândurile minorității Yazidi, țintită de islamiști din pricina credinței lor – pe Facebook și prin aplicația de chat privat Telegram.

Zeci de mii de cetățeni europeni s-au exilat în Siria și Irak pentru a susține și a lupta de partea Statului Islamic, iar organizația își recruta noii membri cu mare ușurință prin mijloacele social media, țintind mai cu seamă cei mai tineri dintre musulmanii minoritari din Europa Occidentală, victime ale marginalizării economice și sociale din partea societății vestice și ale propriei alienări tot mai radicale față de valorile acesteia.

Un raport al Counter Extremism Project demonstra în 2018 că administrația Facebook a fost incapabilă de a elimina mai mult de 43 de procente din o mie de conturi ale membrilor ISIS, pe care cercetătorii le-au monitorizat pe parcursul a șase luni. Mai mult, s-a dovedit că susținătorii, propagandiștii și luptătorii Stat Islamic au putut interacționa cu mare ușurință pe Facebook datorită algoritmului care sugerează „posibili prieteni”.

Spre deosebire de Facebook și de Telegram, Twitter pare să fi reușit în ceva mai mare măsură să limiteze dimensiunile fenomenului, închizând pe parcursul ultimilor ani peste un milion de conturi care distribuiau conținut terorist.

Caracterul descentralizat al rețelei islamiste (a cărei dimensiune actuală este îndatorată tocmai internetului), capacitatea dovedită a aderenților acesteia de a ocoli vigilența moderatorilor umani de conținut online și, probabil, de a fenta chiar și o parte din algoritmi, precum și contextul actual, în care intervenția turcă din Siria a cauzat eliberarea unei părți din luptătorii Stat Islamic sunt motive pentru care eforturile antitero poate prea sporadice ale occidentalilor nu sunt în măsură să elimine amenințarea prea curând. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele