Explozia rachetei experimentale | Autoritățile ruse își retrag „sugestia” de evacuare a satului Nionoksa

123
3 minute de lectură

Autoritățile ruse s-au răzgândit: locuitorii satului Nionoksa, unde a avut loc explozia rachetei experimentale cu propulsie nucleară, nu vor mai fi evacuați, transmite agenția de știri Rosbalt.

Valeri Mașenkov, un oficial local al orașului Severodvinsk, aflat la distanță de 40 de kilometri de poligonul unde a avut loc explozia, a declarat că a primit un telefon din partea comandantului Centrului de Testare a Rachetelor din Nionoksa, care i-a menționat că „orice acțiune (de evacuare – n.r.) planificată a fost anulată”, decizie „convenită cu Ministerul Apărării”.

Alte detalii privind această subită amânare nu sunt cunoscute până în acest moment.

Anterior, locuitorii din Nionoksa (circa 450 de persoane) fuseseră îndemnați de autoritățile ruse să evacueze satul pentru două ore. Operațiunea de evacuare urma să se desfășoare miercuri, cu începere de la ora 04.00, însă caracterul ei nu era obligatoriu.

Oamenii urmau să fie duși, timp de două ore, într-o pădure. Motivul evacuării nu a fost făcut public, dar alte surse media susțin că ar fi fost vorba despre colectarea de probe în urma exploziei.

Haos radioactiv

Între timp, incompetența pare a fi cuvântul de ordine internă în rândul responsabililor militari din zonă.

Medicii Spitalului Regional Arhanghelsk nu ar fi fost avertizați de militari în privința măsurilor de securitate în momentul în care i-au internat pe ce doi supraviețuitori ai exploziei de natură nucleară survenită, pe 8 august, pe poligonul de testare a rachetelor din satul Nionoksa, potrivit agenției News Nord.ru.

Conform agenției, mai multe spitale au refuzat să îi interneze pe cei doi specialiști răniți în explozie.

Aceștia se numără printre cele șapte persoane afectate de incident, cinci dintre ele pierzându-și viața.

În cele din urmă, medicii Spitalului Regional Arhanghelsk au fost de acord să le ofere ajutor medical răniților, însă aceștia nu au fost avertizați de către militari privind măsurile minime de siguranță, cum ar fi purtarea unui costum special de protecție.

Doctorii care au luat contact cu cei doi răniți au fost trimiși de urgență la Moscova.

Nivelul radiațiilor

Nivelul radiațiilor în orașul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de poligonul militar Nionoksa, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma accidentului, a anunțat agenția rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă experimentală cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk.

Administrația orașului a anunțat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Anunțul făcut marți de Rosgidromet confirmă o creștere semnificativă a nivelului radiațiilor în urma accidentului.

Potrivit Greenpeace, nivelul radiațiilor în zonă a crescut chiar și de 20 de ori.

Deși, inițial, autoritățile ruse au negat că incidentul ar fi unul de tip nuclear, ulterior, agenția atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect această ipoteză, transmițând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecțiune la „sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele