Exporturi în creștere la autovehicule echipamente de măsură și control, motoare și generatoare electrice și produse petroliere

12
2 minute de lectură
(Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Dinamica anuală a volumului exporturilor de bunuri ale României a trecut în teritoriul negativ, indusă exclusiv de livrările către piețele UE (scădere cu 1,7%, doar parțial contrabalansată de intensificarea schimburilor cu parteneri extracomunitari). Mișcarea este localizată în special la nivelul bunurilor produse în ramuri industriale integrate în lanțurile internaționale de producție, între acestea remarcându-se industria auto, menționează ultimul Raport asupra inflației (noiembrie 2019), publicat vineri de BNR.

Exporturile de componente și accesorii auto și-au restrâns volumul cu peste 10% pentru al patrulea trimestru consecutiv. Această traiectorie, observată de altfel, cu intensități diferite, și în sectoarele similare din alte țări central și est-europene, este asociată cererii mai slabe din partea principalilor producători europeni de autoturisme, ca urmare a modificării standardelor de testare a emisiilor pentru autovehiculele noi, dar și a acutizării conflictului economic dintre SUA și Iran (cu repercusiuni și asupra relațiilor comerciale ale țărilor europene cu această din urmă economie).

Exporturi în scădere față de trimestrul II 2018 au înregistrat și alte ramuri industriale, precum industria produselor electronice și pentru comunicații, cea de echipamente electrice, industria echipamentelor navale și aeronautice.

La polul opus s-au poziționat exporturile de autovehicule (6,6%, variație de volum), fiind posibil ca evoluția ascendentă a acestora, impulsionată de lansarea a două modele în anul 2018, să se prelungească, având în vedere lărgirea gamei de autoturisme începând din această toamnă.

Ritmuri alerte (cuprinse între 7% și 15%) au consemnat și exporturile de echipamente de măsură și control, motoare și generatoare electrice, cele de produse petroliere (în principal ca efect al repunerii în funcțiune a unei părți din capacitățile de producție aflate în revizie în perioada anterioară), dar și livrările de materii prime agricole (îndeosebi porumb). În cazul ultimelor trei categorii de produse, principala contribuție a revenit exporturilor către piețele extracomunitare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele