Home Actualitate Firea: Au ars păcura intenționat, să dea vina pe mine, ori să scape de ea

Firea: Au ars păcura intenționat, să dea vina pe mine, ori să scape de ea

0
Firea: Au ars păcura intenționat, să dea vina pe mine, ori să scape de ea
Sursa: www.facebook.com/gabifirea
5 minute de lectură
Sursa: www.facebook.com/gabifirea

Primarul Gabriela Firea spune că ministrul Mediului ține secretă informația privind poluatorul industrial ca să-l protejeze pe ministrul Economiei: „Ori au ars păcura intenționat, să provoace poluare […] și cetățenii să dea vina pe mine […], ori ca să scape de aceasta“, spune edilul, citat de Mediafax.

Gabriela Firea a publicat, sâmbătă, pe Facebook imagini despre care spune că sunt cu fumul poluant de la CET Grozăvești.

Firea acuză că ministrul Mediului, Costel Alexe, ține secretă de miercuri informația privind poluatorul industrial pentru a-l proteja pe ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Poluatorul este CET Grozăvești, în subordinea Elcen – Ministerul Economiei, care a ars o cantitate mare de păcură, într-un timp foarte scurt. Păcura este intens poluantă, de aceea se folosesc gaze pentru producerea agentului termic necesar încălzirii. Elcen, în subordinea guvernului, cumpără vara păcură pentru iarnă, ca soluție de avarie, în caz că rămâne fără gaze sau între două transporturi, în special în iernile foarte grele“, spune Gabriela Firea.

Primarul acuză că unul dintre motivele pentru care s-a întâmplat poluarea din Capitală ar fi acela că cei de la ELCEN au ars păcura intenționat, să provoace poluare în București, „să sară toți parametrii care măsoară calitatea aerului, și cetățenii să dea vina pe mine – vă aduceți aminte cum a și sărit ministrul muncii pe Facebook, noaptea ca mincinoșii, să spună că eu îi otrăvesc pe bucurășteni? Uite că îi <otrăvește> un coleg de-al ei -, ceea ce înseamnă atac direct la adresa sănătății bucureștenilor“.

Un alt motiv ar fi, potrivit Gabrielei Firea, că ELCEN a ars păcura pentru a scăpa de ea și să economisească gazul.

„Sau: au ars păcură multă într-un interval scurt de timp ca să scape de aceasta, daca tot o aveau în stoc, să mai economisească gaze, nepăsându-le de poluarea Capitalei – ceea ce se traduce prin inconștiență și incompetență. Ambele sunt la fel de grave!“, acuză Firea.

Primarul Capitalei afirmă că cei doi miniștri, de la Mediu și de la Energie ar trebui să fie retrași din echipa guvernamentală.

„Bucureștenii nu vor uita prea curând acest accident ecologic provocat de CET Grozăvești, în subordinea guvernului. Vinovații trebuie să plătească“, mai spune Firea.

ELCEN: Nu am înregistrat depășiri ale limitelor de emisii

ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea în privința legăturii între consumul de păcură în centralele proprii și poluarea excesivă înregistrată în București în noaptea de duminică spre luni.

„Primăria municipiului București, prin vocea primarului general, Gabriela Firea a lansat recent o serie de informații false conform cărora consumul de păcură al ELCEN ar fi cauzat creșteri considerabile ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%. ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu“, au transmis reprezentanții ELCEN, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, instalațiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare pentru respectarea noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30 iunie 2020, astfel că începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale.

„Ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul ELCEN în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capa„cităților disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor. Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalațiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantități mult mai mari față de cantitățile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depășiri ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură și poluarea excesivă înregistrată în București de stațiile de monitorizare“, mai arată ELCEN.

În noaptea de duminică spre luni, stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.

ELCEN mai arată că potrivit informațiilor din spațiul public, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a Capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moșilor, și nu în proximitatea CET Grozăvești.

„Acest lucru indică prezența unor surse de poluare masivă în zonă“, indică ELCEN. ■

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here