Focul a pârjolit 0,3% din economia Australiei

35
4 minute de lectură

Costul economic al incendiilor din Australia, estimat la două miliarde de dolari

Foto: Agerpres / EPA

În ultima perioadă, s-a vorbit foarte mult despre incendiile devastatoare din Australia, insistându-se asupra implicațiilor ecologice, pe impactul asupra faunei, menționându-se inclusiv o serie de specii pe cale de dispariție, însă nu s-a vorbit aproape deloc despre impactul asupra economiei.

Costul distrugerilor depășește deja două miliarde de dolari, continuând să urce, iar economia ar putea încetini, avertizează analiștii.

Potrivit directorului de analize economice din cadrul SGS Economics and Planning, Terry Rawnsley, costurile directe provocate de incendii prin pierderea turismului, ale pagubelor provocate agriculturii și comerțului de tip retail este deja estimat între 1,1 și 1,9 miliarde de dolari pentru actualul an financiar.

În plus, fumul care învăluie marile orașe de la începutul verii ar tăia încă jumătate de miliard de dolari din PIB-ul Australiei, estimează Rawnsley, menționând drept cauze scăderea productivității, cheltuielile și efectul asupra sănătății populației. „Ne apropiem de un impact asupra economiei de 1,5 – 2,5 miliarde de dolari“, spune sursa citată.

Economiștii sugerează băncii centrale a Australiei (Reserve Bank of Australia-RBA) să opereze, luna viitoare, o reducere suplimentară a ratei dobânzilor, în condițiile în care există îngrijorarea că incendiile îi vor determina pe consumatorii deja precauți să reducă și mai mult cheltuielile. Australia are de unde să susțină acum eforturile de reconstrucție, dat fiind surplusul bugetar al guvernului premierului Scott Morrison care pare, deocamdată, în siguranță.

RBA ar putea reduce dobânzile, însă are prea puțin spațiu de manevră, ceea ce tensionează dolarul australian, în condițiile în care o intervenție a băncii centrale prin achiziția de obligațiuni și active de stat este inevitabilă.

La rândul său, Goldman Sachs estimează că incendiile vor tăia 0,3% din PIB-ul australian.

Analiștii din cadrul gigantului bancar american de investiții au realizat o estimare a impactului incendiilor asupra creșterii economice și a așteptărilor de la banca centrală a Australiei.

„În raportul din februarie asupra politicii financiare, RBA va identifica riscurile implicate de incendii, însă nu trebuie să ne așteptăm ca acestea să aibă un impact major asupra previziunilor centrale sau a politicilor, în această etapă“, se arată în raportul Goldman Sachs.

„Impactul incendiilor asupra creșterii economice se va situa la 0,3%, pentru al treilea trimestru din 2019 și primul trimestru din 2020“, se arată în continuare.

„Principalele încetiniri pe termen apropiat vor fi cele legate de producția agricolă și de investițiile private, contracarate parțial de o creștere a cheltuielilor guvernamentale. […] Scăderea turismului internațional se va intensifica în prima jumătate a lui 2020, însă și acesta ar urma să fie în mare parte contracarat de creșterea sectorului de construcții rezidențiale“, explică analiștii de la Goldman Sachs.

„Insistăm asupra incertitudinilor inerente situației actuale. Pe de o parte, dimensiunea fără precedent a incendiilor ar putea afecta creșterea economică a regiunilor neafectate. Pe de altă parte, desfășurarea de resurse militare ar putea duce la o creștere peste așteptări a consumului guvernamental“, apreciază Goldman Sachs.

Incendiile fără precedent afectează de luni la rând sud-estul Australiei, pârjolind milioane de hectare de teren, distrugând aproape 2.000 de locuințe și provocând moartea a cel puțin 25 de persoane și a sute de milioane (chiar un miliard, conform unor estimări) de animale, fără a da semne de scădere în intensitate. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele