Fostul președinte Ion Iliescu, inculpat în dosarul Revoluției pentru infracțiuni contra umanității

45
5 minute de lectură

La 29 de ani de la Revoluție, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a fost inculpat în dosarul Revoluției pentru infracțiuni contra umanității. În același dosar au mai fost inculpați Gelu Voican Voiculescu – fost vice prim-ministru, Iosif Rus – fost comandat al Aviației Militare și Emil (Cico) Dumitrescu – fost membru al Consiliului Național al Frontului Salvării Naționale, structură înființată imediat după Revoluție. 

Procurorii au identificat și cine sunt persoanele care dețineau puterea efectivă în acele zile ”în ceea ce privește exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat și a luării deciziilor cu caracter politic și militar” și anume ”grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu.”

Probatoriul administrat de procurori ”a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român”.

Inculpații, autori ai diversiunii ”teroriștilor” și execuției cuplului Ceaușescu

Pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989, ar fi  fost lansată ”o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.. Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor  Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. La rândul lor, cei patru inculpaţi ar fi participat în mod direct la exercitarea de diversiuni şi dezinformări.”

Cercetările procurorilor arată că ”prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.  În acest context, în  intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe. Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989,  un număr de 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00). Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării  şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.”

”Cu televizorul ați mințit poporul”

”Probatoriul administrat în cauză relevă că  inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor”, mai spun procurorii în ordonanța de inculpare.

”Totodată, inculpatul Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La  23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste”, se mai spune în documentul citat. 

De asemenea, Emil (Cico)  Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din  22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ”ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul  22 – 30 decembrie 1989”, mai spun procurorii militari.

În urma acestei diversiuni s-a ajuns la ”producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile de pe întregul teritoriu al  României”, spun procurorii. 

Mii de răniți, peste o mie de morți dar niciun ”terorist” prins sau inculpat

La Revoluție au murit în total 1104 persoane și au fost rănite 3321 răniți (221 civili și 663 militari), cele mai multe victime fiind făcute după fuga cuplului Ceaușescu, când a fost pusă în mișcare diversiunea așa-zișilor teroriști. Nici măcar un ”terorist”, dintre cei care se presupune că au făcut aceste vicime ”nu a fost găsit sau inculpat”, așa cum a remarcat generalul Dan Voinea, autorul real al întregului dosar al Revoluției, obligat să închidă dosarul și să iasă la pensie. Pe 22 decembrie, când a fugit cuplul Ceaușescu, erau 126 de morți și 1107 de răniți.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele