G4Media: Culisele surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

607
2 minute de lectură

Timp de câteva luni, politicienii și diplomații români au făcut lobby intens, dar extrem de discret, pentru ca Mircea Geoană să fie desemnat adjunctul secretarului general al NATO. Miercuri, Jens Stoltenberg a făcut anunțul oficial, scrie G4Media. Geoană, fost ministru de Externe și ambasador în SUA, i-a învins pe cei patru competitori și a ajuns numprul doi în NATO.

Competiția pentru înlocuirea lui Rose Gottemoeller (al cărei mandat se încheie în octombrie) a început cu luni în urmă. Geoană și alți diplomați au intuit că postul ar putea reveni României grație profilului țării noastre în NATO: un furnizor de securitate, unul dintre puținii aliați care alocă și cheltuiesc anual 2% din PIB pentru apărare.

În cursă au mai intrat patru concurenți: ministrul slovac de Externe (Miroslav Lajčák), ministrul eston al Apărării (Jüri Luik), consilierul președintelui Poloniei (Krzysztof Szczerski) și un fost ministru al Apărării.

Geoană a avut de partea lui aprobarea și susținerea celor doi poli ai puterii executive: atât președintele Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă i-au susținut candidatura. Odată cu această dublă susținere, Geoană a primit sprijin din partea tuturor instituțiilor care puteau contribui prin lobby: Ministerul de Externe și Ministerul Apărării.

Și o paranteză: Dăncilă știa că Geoană e în cursă când i-a deschis ușa pentru revenirea în PSD. Era pe 29 mai, la câteva zile după condamnarea lui Liviu Dragnea și după ce devenise clar că Dăncilă vrea să preia partidul și să desemneze ea un cadidat la prezidențiale. La acel moment, apelul Vioricăi Dăncilă a părut o stranie încercare de resuscitare a carierei fostului șef PSD, intrat în dizgrația partidului și aproape dispărut de pe scena publică după ce pierduse alegerile prezidențiale din 2009.

Geoană a răspuns imediat chemării lui Dăncilă: ”rămân alături de foştii mei colegi şi colege, însă planurile mele imediate nu includ revenirea în politica militantă”. Planurile lui imediate erau, într-adevăr, legate de NATO.

Continuarea articolului – AICI

1 COMENTARIU

  1. Dacă astea sunt culise, atunci eu nu mai inteleg noțiunea. E clar ca dupa neantul picior în c..r primit de Mr. Geoană la izgonirea din PSD și azi cand acest partid aparține exclusiv bătrînilor locali și semnării de gen Nicoleta, Nicolae sau Ștefănescu, e clar despre ce culise vorbim. Lăsați, băieți, ca a venit nea Cupla cu (poate în curând vom afla ceva despre “ascensiunea Ciolacu” în PSD. Atunci o sa pica pe spate, la propriu. Faptul FSB care a confiscat pentru o f lungă perioa acest partid, impune ca singura sa solutie de viitor, DESFIINȚAREA. Se va reusi, bine pentru tara, bine pentru oameni, nu, pa România europeană și România membră NATO. Nu uitați ce începuse PSD-FSB DRAGNEA.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele