Gardian al unui lagăr nazist, inculpat în Germania

31
1 minut de lectură

Procurorii germani au inculpat un fost gardian al unui lagăr de concentrare, în vârstă de 92 de ani, pentru complicitate la crimă, în ceea ce ar fi unul dintre ultimele cazuri de crime de război din perioada nazistă, informează Mediafax.

Procurorii din Hamburg l-au acuzat pe bărbat, identificat cu numele de Bruno D, pentru complicitate și tăinuire în 5230 de cazuri de crimă pe parcursul a aproximativ nouă luni în care și-a desfășurat activitatea într-un lagăr de concentrare, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit publicației Die Welt, care a informat prima dată despre condamnare, bărbatul a admis anul trecut în fața procurorilor în timpul unui interogatoriu că a văzut oameni care au fost duși la camerele de gazare pentru a fi exterminați.

„La ce ar fi ajutat dacă aș fi plecat? Oricum ar fi găsit pe altcineva“, le-a spus el procurorilor, potrivit publicației.

„Mi-a părut rău pentru acei oameni atunci. Nu știam de ce au fost duși acolo. Știam că erau evrei și că nu comiseseră nicio crimă“, a adăugat el.

D., care avea 17 ani când a început să lucreze la lagărul de concentrare Stutthof, de lângă orașul Gdansk, aflat astăzi în Polonia, a spus că el doar s-a alăturat grupării SS, aripa paramilitară a Partidului Nazist condus de Adolf Hitler, din cauza unei boli de inimă care-l făcea potrivit doar pentru „o muncă de garnizoană“.

Germanul a declarat că nu a fost un simpatizant al Partiduului Nazist.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele