Home Actualitate Google susține că a atins „supremația cuantică“

Google susține că a atins „supremația cuantică“

0
Google susține că a atins „supremația cuantică“
Foto: Google
2 minute de lectură
Foto: Google

Google a anunțat că un computer foarte avansat a atins „supremația cuantică“ pentru prima oară, depășind în performanță echipamentele convenționale.

Procesorul cuantic Sycamore, realizat de gigantul tehnologic, a reușit să efectueze o anumită sarcină în 200 de secunde, în condițiile în care cel mai bun supercomputer din lume ar fi rezolvat aceeași instrucțiune în 10.000 de ani.

Comunitatea științifică face eforturi de câteva decenii în vederea punerii la punct a computerelor cuantice, în condițiile în care acestea ar urma să fie mult mai rapide.

Rezultatul a apărut în publicația Nature.

În cazul computerelor convenționale, unitatea de informație se numește „bit“ și poate avea valoarea 1 sau 0. Însă echivalentul cuantic este așa-numitul „qubit“ ce poate fi atât 1 cât și 0 simultan.

Acest fenomen deschide posibilitatea realizării de calcule multiple simultan. Însă acești qubiți trebuie sincronizați cu ajutorul unui efect numit inseparabilitate cuantică, descris de Albert Einstein drept „acțiune bizară la distanță“.

Cu toate acestea, oamenii de știință au avut dificultăți în realizarea de dispozitive cu suficienți qubiți pentru a putea concura cu computerele convenționale.

Sycamore conține 54 de qubiți, dintre care unul nu a funcționat, astfel că dispozitivul a rulat în 53 de qubiți.

Instrucțiunea a fost operată în trei minute și 20 de secunde. Prin contrast, Summit, cel mai performant supercomputer din lume, ar avea nevoie de 10.000 de ani pentru a rezolva aceeași problemă, se arată în articolul publicat de John Martinis, din cadrul Google.

Cu toate acestea, IBM, care, de asemenea, pune la punct tehnologii cuantice, a pus la îndoială cifrele publicate de Google.

„Credem că, într-o situație ideală, același task ar putea fi efectuat de un sistem convențional în 2,5 zile și cu mult mai multă fidelitate“, au explicat într-un blog cercetătorii IBM Edwin Pednault, John Gunnels și Jay Gambetta, citați de BBC. ■

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here