Greaua moștenire apasă, dar PSD merge mai departe

180

Greaua moștenire pe care Liviu Dragnea a lăsat-o PSD-ului se vede în luptele intestine și pe care nimeni nu se străduiește prea mult să le mascheze, nu doar în înjumătățirea scorului electoral. Moștenirea atârnă greu, dar Liviu Dragnea nu mai e decât trecut și, probabil, din închisoare, fostului șef al PSD nu îi pică prea bine că Viorica Dăncilă evită să spună că ar fi deținut politic și că aceasta creionează un portret al viitorului președinte al PSD exact la polul opus a ceea ce a fost el.

Conjunctura complicată

Numai că lucrurile nu sunt deloc simple. Avem o Viorica Dăncilă neconflictuală, dar fermă, indiferent despre cine se spune că ar manevra-o, și gata să preia partidul; tabere care se răstoarnă, prietenii care se fac și se desfac; nemulțumiri, frustrări, înjurături și ieșiri greu de controlat, bârfe insidioase. Cu acest bagaj se îndreaptă PSD spre un congres în care urmează să își aleagă atât președintele și președintele interimar, cât și secretarul general. Un congres pe care Viorica Dăncilă l-a impus în partid prin vot, cu ajutorul substanțial al lui Marian Oprișan, adversar declarat al lui Liviu Dragnea. Mișcarea ei a luat prin surprindere multă lume în partid și încă și mai mulți s-au întrebat pe cine are ea în spate. Au fost vehiculate toate ipotezele: baroni discreți și abili, servicii, dar Dăncilă merge imperturbabilă mai departe. Recuperați de premier chiar în prima zi de închisoare a lui Liviu Dragnea, Paul Stănescu și Gabriela Firea și-au reluat rapid pozițiile de opozanți în partid. Dumitru Buzatu de la Vaslui nu s-a sfiit să dea o explicație: „Orice interimar vrea să se definitiveze pe funcție”. Viorica Dăncilă va candida la funcția de președinte al PSD și pleacă drept favorită. Nemulțumiții par să aibă răbdare.

Gabriela Firea declara că nu va participa la congres, că nu vrea funcție și că nu are niciun motiv să își amâne intervenția chirurgicală pentru a veni la reuniunea din 29 iunie. Paul Stănescu anunță public că o va susține în continuare pe Dăncilă, dar că a demisionat din funcția de președinte executiv interimar… din motive personale. Chiar dacă social–democrații se dau după apeluri la unitate și solidaritate, realitatea e că bătălia pentru putere e acerbă în partid, iar membrii de vază tatonează terenul și se orientează din mers. Ceea ce se știa „pe surse” iese la iveală. Gabriela Firea povestește cum Marian Oprișan l-a acuzat pe Paul Stănescu de intenția de a ruina partidul și de a-l preda lui Victor Ponta, Marcel Ciolacu recunoaște că are o „prietenie” mai veche cu Marian Oprișan, iar unii lideri dau de înțeles că puțin a lipsit să se încaiere de-a binelea cei doi social-democrați. În acest moment, Viorica Dăncilă îi are alături pe Marian Oprișan, dar și pe mai mulți președinți de filiale. Îi sare în ajutor și Rovana Plumb, care dă asigurări că organizația de partid îi va fi alături. Iar premierul, descătușat peste noapte, a intrat într-o campanie asiduă de schimbare la față. Recunoaște tensiunile cu Liviu Dragnea, că a greșit, că a suferit și are ceva din celebra declarație din toiul războiului lui Liviu Dragnea cu primul premier al guvernului PSD-ALDE: „Acesta este adevăratul Sorin Grindeanu!”.

Portretul noului lider: calm, echilibrat…Dăncilă

Foto: Bogdan Cristel

A și făcut portretul viitorului șef al PSD: „Să fie un om echilibrat, un om care să adune în jurul lui, să aibă răbdare să-și asculte toți colegii”. Și mai departe, Viorica Dăncilă o spune direct: vrea să fie un președinte de partid cum nu a fost Liviu Dragnea. „Nu aș vrea să-l judec pe Liviu Dragnea, dar aș vrea să schimb modul de lucru. Nu trebuie ca decizia să fie luată în mod individual, de un singur om.” Premierul și-a deschis cont pe rețelele de socializare, iese la interviuri, pare stăpână pe sine și decisă să devină prima femeie președinte al PSD. Mai mult decât atât, face calcule pragmatice și realiste, pe termen lung. Vrea să fie șef al PSD, dar nu și candidatul partidului la prezidențiale. Știe că șansele social-democraților de a câștiga cursa pentru Cotroceni sunt infime, iar un eșec al ei la prezidențiale ar costa-o cariera politică. Nu vrea să cadă în capcana în care a căzut în 2014 Victor Ponta. Dar dacă intențiile Vioricăi Dăncilă sunt evidente, e interesant de văzut cu cine va face echipă „la vedere”. La congres va fi ales și președintele executiv, iar Marian Oprișan e evaziv… dar nu pierde nicio ocazie să spună că în ranița oricărui soldat stă bastonul de mareșal.

Resemnare suspectă

De partea cealaltă, Gabriela Firea, Paul Stănescu și Marcel Ciolacu arborează o resemnare suspectă. Congresul PSD nu mai e decât arareori o formalitate, iar cel din 29 iunie va prilejui cu siguranță reglaje interioare nu tocmai fine, precum și spălarea rufelor în public. Deocamdată, numele care se vehiculează drept contracandidați pentru Viorica Dăncilă nu sunt creditate cu cine știe ce șanse: Marcel Ciolacu sau veșnicul Șerban Nicolae. Pe de altă parte, e drept că nici contextul nu ajută prea mult. Iar resemnarea suspectă de care vorbeam poate fi un calcul cel puțin la fel de pragmatic precum cel al Vioricăi Dăncilă: partidul e la pământ, următoarele alegeri, ca și pierdute, de ce ai risca să încerci să îl ridici? Nu e mai înțelept să îi lași pe alții și să vezi mai târziu care e momentul oportun?

Dar cărțile încă se fac, iar Liviu Dragnea e aproape amintire. Rămâne doar greaua-i moștenire. Și, până la urmă, oricărui om îi poate fi frică de un congres. Ion Iliescu și Mircea Geoană știu…

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele