Investitorii nemulțumiți își pierd răbdarea cu Europa Centrală

Statele sunt date în judecată pentru încălcarea promisiunilor și a contractelor.

244
5 minute de lectură

Kafkian

SEBASTIAN PAWLOWSKI se extazia, odinioară, în fața potențialului economic al Republicii Cehe și în fața bogăției culturii cehe. Investitorul elvețian, cu rădăcini poloneze, a sosit la Praga la începutul anilor ʼ90 și a devenit unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din capitala cehă, pe atunci, plină de promisiuni și de entuziasm. El a fondat un muzeu popular privat dedicat lui Alphonse Mucha, un maestru local al Art Nouveau, și unul lui Franz Kafka, un scriitor născut la Praga.

În prezent, Pawlowski este încă suporter al artelor cehe, dar nu ar mai investi nicio coroană cehă în această țară. El spune că de vină este o dispută zgomotoasă legată de o investiție la Benice, un cartier din Praga, unde a cumpărat teren pentru o dezvoltare imobiliară, în 2007. Aceasta, susține Pawlowski, a fost sabotată de autoritățile locale, care au modificat regulile de zonare, în 2012, prin ordin judecătoresc.

Chiar și acum, Pawlowski nu are încă permis pentru construirea celor 800 de apartamente planificate. În 2017, el a dat în judecată statul ceh la Centrul Internațional pentru Rezolvarea Disputelor din Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale, cerând 218 milioane de dolari pentru încălcarea tratatului de investiții bilaterale (BIT) între Elveția și Republica Federativă Cehă și Slovacă, încheiat în 1990, care este încă în vigoare, în ciuda dezmembrării ulterioare a țării.

Pawlowski nu este singurul investitor care spune că a fost înșelat de guvernele locale sau naționale din Europa Centrală și de Est. Unele dintre aceste dispute juridice fac parte din tranziția la o economie de piață modernă. Lipsa de coordonare dintre autoritățile locale și naționale care fac promisiuni diferite este parțial de vină. Totuși, guvernele din regiune par pornite din ce în ce mai mult să ignore regulile internaționale.

Cea mai mare îngrijorare a investitorilor este subjugarea tribunalelor locale de către conducătorii populiști. Andrej Babis, prim-ministrul ceh care este anchetat pentru deturnarea de fonduri UE, și-a înlocuit, recent, ministrul de justiție cu un loialist. Săptămâna trecută, omologul său ungar, Viktor Orban, a renunțat la un plan de creare a unui sistem paralel de tribunale care să se ocupe de cazurile în care este implicat statul. Dar modificarea anterioară a sistemului de justiție pe care a făcut-o a dat naștere la temeri legate de independența justiției. Același lucru este valabil pentru acțiunile similare întreprinse de partidul Lege și Justiție, de guvernământ, din Polonia.

Investitorii se sprijină pe acordurile BIT pentru a obține un tratament corect – cei din Europa Centrală mai mult decât majoritatea. Din 942 de dispute investitori-state din întreaga lume, din 1987, un număr disproporționat de mare implică țări post-comuniste care au aderat la UE acum 15 ani (vezi graficul). Republica Cehă (38 de cazuri) și Polonia (30 de cazuri) sunt cei mai mari contravenienți. Prin comparație, Germania și Franța, economii mult mai mari și cu mai multe investiții în interior, au, împreună, patru cazuri.

Povești similare cu cea a lui Pawlowski abundă în regiune. Invenergy, o firmă americană care a investit 2,2 miliarde de zloți (583 de milioane de dolari) în 11 ferme eoliene din Polonia, în 2005, a dat în judecată guvernul polonez, anul trecut, cerând 700 de milioane dolari la un tribunal ONU, din cauza anulării acordurilor de cumpărare a energiei. Tribunalele poloneze au fost de partea Invenergy, dar au fost ignorate de organismele controlate de stat. Un alt investitor american, George Nussbaum, a pus pe picioare o afacere de panouri publicitare în anii ʼ90, care a avut mare succes până când guvernul ceh a interzis panourile publicitare pe autostrăzi, din cauze legate de siguranța traficului rutier. Asta a pus capăt panourilor publicitare autorizate, dar nu și celor fără permise legale, care sunt amplasate de unele firme cehe. Nussbaum este pe punctul de a se plânge la ICSID, invocând o încălcare a BIT ceho-american. Lichidatorul britanic al New World Resources (NRW), un grup de energie, amenință cu o plângere la adresa guvernului ceh la ICSID, conform Energy Charter Treaty, o convenție internațională care guvernează investițiile transfrontaliere, pe tema insolvenței și exproprierii în 2017 a OKD, o firmă cehă de minerit pe care o deținea NRW.

Într-un caz de anul trecut, în care a fost implicată Achmea, o firmă de sănătate din Olanda, și Slovacia, Curtea Europeană de Justiție (ECJ) a statuat că legea UE prevalează asupra BIT olandezo-slovac. Aceasta a determinat brațul executiv al  UE să-și sporească eforturile de încetare a tratatelor de investiții intra-UE până la finele acestui an. Acest fapt presupune că se poate avea încredere că tribunalele naționale vor da verdicte imparțiale – și că guvernele le vor respecta. Opozanții aceste propuneri susțin că, cel puțin în Europa Centrală, nu se întâmplă așa.

Acest articol a apărut în secțiunea Afaceri din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Kafkaesc”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele