Grecia ar putea cere despăgubiri de la Germania pentru ocupația nazistă

75
1 minut de lectură

Parlamentul de la Atena va vota pentru a stabili dacă Grecia ar trebui să ceară despăgubiri de miliarde de euro Germaniei pentru ocupația nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Votul va marca prima decizie oficială luată de parlamentarii greci în această chestiune. Discuțiile în acest sens au fost reluate după criza economică cu care s-a confruntat Grecia în ultimii ani, informează Mediafax.

Președintele Parlamentului elen, Nikos Voutsis, este așteptat să vină cu o propunere în baza raportului unei comisii parlamentare care a estimat costul ocupației la peste 300 de miliarde de euro.

Grecia a ieșit în ultimul an dintr-un deceniu de austeritate impus de creditorii săi internaționali, în schimbul unei serii de măsuri care au menținut-o pe linia de plutire după criza economică din 2010.

Mulți greci au dat vina pe cel mai mare creditor al lor, Germania, pentru măsurile dure de austeritate despre care consideră că le-a luat din suveranitate.

Germania și-a cerut scuze în trecut pentru crimele din perioada nazistă, dar nu a fost dispusă să discute despre despăgubiri.

Germania a invadat Grecia în mai 1941, ridicând drapelul nazist pe Acropole în Atena. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproximativ 1000 de sate grecești au fost rase de pe fața pământului și zeci de mii de oameni au fost uciși de trupele naziste, pentru a sparge rezistența Greciei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele