Grecia şi România – economiile cele mai puternice din Balcani

Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat vineri, după o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, la București, că România şi Grecia au cele mai puternice economii din Balcani. O alăturare, care pentru unii ar putea provoca fiori.

119
3 minute de lectură

„Grecia a trecut printr-o perioadă de criză economică, a ieşit din această criză şi astăzi, cu forţe sporite şi cu mai mult optimism, se uită către viitor şi dobândeşte un rol important, pe care de fapt l-a avut întotdeauna în zona Balcanilor. (…) Grecia şi România reprezintă economiile cele mai puternice din Balcani, ţările cu cea mai puternică economie din Europa de Est aş putea spune, iar colaborarea noastră, care s-a bazat întotdeauna pe o tradiţie culturală foarte strânsă, joacă un rol deosebit în stabilitatea şi dezvoltarea întregii zone”, a afirmat prim-ministrul grec, după întâlnirea cu omologul său român, Viorica Dăncilă.

Alăturarea economiei României de cea a Greciei ar putea să producă însă fiori reci pentru unii investitori, având în vedere problemele avute de economia Greciei în ultimii ani.

Cu doar o lună în urmă, S&P anunța că își menține calificativul de BBB- (”investment grade” = recomandare pentru investiții) pentru România, dar cu ceva emoții pentru guvernul român, în ceea ce privește perspectiva, care într-un final a fost și ea declarată stabilă (după ce țara noastră a cerut un răgaz de două săptămâni și după ce a promis modificarea unor prevederi fiscale controversate).

În schimb, pentru Grecia S&P a urcat ratingul de la B la B+ la jumătatea anului trecut (titluri puternic speculative, aflate cu două trepte sub ratingul României).

În 2017, PIB-ul României l-a depășit pe cel al Greciei (212 mld. dolari SUA față de 200 mld. dolari SUA), în condițiile în care PIB-ul Greciei a scăzut abrupt începând cu anul 2008 (355 mld. dolari SUA).

Tsipras a mai arătat că zona Balcanilor are perspective foarte bune de dezvoltare: „Avem în faţă o perspectivă foarte bună pentru Balcani. Balcanii nu mai sunt zona de mâna a doua a Europei. Nu trebuie să mai fie o zonă în care să avem divergenţe, poziţii opuse şi nu trebuie să acceptăm impunerea dorinţei şi voinţei marilor forţe. Trebuie să fim o zonă în care, punând înainte nevoia de colaborare şi de soluţionare în pace a diferenţelor, ţările balcanice vor da o nouă dinamică, nu trebuie să fim depozitul Europei, ci trebuie să fim motorul dezvoltării Europei, pentru că există marje foarte mari de dezvoltare şi de bunăstare economice. (…) Provocările care se aştern înaintea noastră sunt mari, dar le vom aborda cu succes”.

Premierul grec a mai precizat că Grecia şi România sprijină eforturile de integrare în UE a Macedoniei de Nord şi a celorlalte ţări balcanice. El a vorbit, de asemenea, și despre faptul că Grecia are o prezenţă importantă în România din punctul de vedere al afacerilor, investiţiile greceşti în ţara noastră ridicându-se la aproximativ 4 miliarde de euro, fonduri care au creat aproape 20.000 de locuri de muncă. „Dorinţa noastră este să creştem pe cât posibil schimburile comerciale, să întărim şi să încurajăm investiţiile grecilor în România, dar şi ale românilor în Grecia”, a subliniat premierul elen.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele