Guvernul a modificat legea privind transportul în regim de taxi și închiriere

31
4 minute de lectură

Executivul a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi și de închiriere, printre altele eliminând din lege expresia “în mod repetat”, a anunțat,vineri la finalul ședinței de Guvern vicepremierul Daniel Suciu .

“Am adoptat o OUG îndelung dezbătută în spațiul public, care modifică legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Am operat două modificări, am transferat atribuțiile privind organizarea și efectuarea transportului în regim de închieriere de la autoritățile admininstrației publice locale la Autorietatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparență decizională timp de 10 zile, inclusiv autoritățile locale au fost de acord și n-au ridicat observații vizavi de acest punct. A doua modificare pe care am operat-o, am eliminat expresia «în mod repetat», astfel încât sancțiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”, a afirmat Daniel Suciu, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, citat de Mediafax.

El a precizat că actul normativ “nu este îndreptat împotriva nimănui” și că Guvernul dorește stoparea pirateriei din domeniul transporturilor. Oficialul guvernamental a precizat că Executivul va emite, în maxim trei săptămâni, un alt act normativ pentru reglementarea activității de ride-sharing.

“Acest act normativ nu este îndreptat împotriva nimănui, niciunei activități economice, ne dorim să dăm și să punem stop și capăt pirateriei din domeniul transporturilor, ceea ce patronatul din transporturi ne-a solicitat de foarte mult timp. Vă confirm că în ultimele zile am avut discuții și nu puține cu reprezentanții platformelor de ride-sharing și până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe vom emite un alt act normativ, astfel încât și activitatea de ride-sharing să fie reglementată. Ultima discuție pe care am avut-o a fost alaltăieri. S-a consituit un grup de lucru alături de colegii noștri de la Ministerul Transporturilor și în maxim trei săptămâni vom avea și un act normativ care să reglementeze și activitatea de ride-sharing. Toate aceste informații le-am schimbat și cu colegii noștri de la Transporturi și acest lucru vă pot confirma și cei din activitatea de ride-sharing. Nu este un act npormativ îndreptat împotriva niciunei activități economice și chiar dimpotrivă, cei din ride-sharing ne-au solicitat să reglementăm această activitate și tocmai acest lucru vi-l pot confirma că o vom face în perioada următoare”, a completat Suciu.

La rândul său, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a declarat, vineri, după ședința de Guvern, că în actul inițial al OUG exista o prevedere privind prelungirea licențelor de transport pe 4 ani care, din cauza observațiilor Ministerului Justiției, nu se mai regăsește.

“Suplimentar, în acel proiect de ordonanță mai era prelungirea licențelor de transport pe o perioadă de 4 ani. Datorită observațiilor primite de la Ministerul Justiției că această prelungire trebuia făcută de autoritățile locale în primă fază printr-un ordin de ministru emis în decembrie 2018, ordinul de ministru fiind anulat în instanță, această prelungire se va face prin ordin de ministru printr-un ordin pe care l-am deja în transprență (…).”, a explicat Răzvan Cuc.

Guvernul a avut, pe 21 martie, consultări cu reprezentanţii COTAR, în urma protestului transporatorilor. Anterior, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au protestat în Capitală, pentru că Guvernul nu promovase OUG promisă în urmă cu trei săptămâni.

Companiile de ride-sharing Uber şi Taxify au solicitat, la începutul lunii martie, Guvernului să amâne proiectul de OUG pentru modificarea legii taximetriei, care poate duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele