Guvernul României a cerut o ”păsuire” de la Standard & Poor’s

59
3 minute de lectură

În argumentarea cererii executivul României își invocă propria culpă, respectiv elaborarea cu întârziere a bugetului pentru anul 2019. În fața susținătorilor, ”comunicatorii” administrației dau însă vina pe președintele  Iohannis, care a contestat la CCR, constituționalitatea bugetului.

Într-o nouă intervenție la un post TV, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economie al premierului Viorica Dăncilă, a anunțat că Ministerului Finanțelor (Ministerul Finanțelor Publice, MFP) a cerut agenției de rating Standard & Poor’s să amâne comunicarea analizei privitoare la ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină și locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt. Agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat vineri că își menține la „BBB- / A-3” ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină și locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt. „În timp ce România continuă să beneficieze de poziții solide fiscale și externe, credem că, în special, lărgirea deficitelor fiscale și externe ar putea să mănânce, în timp, aceste tampoane și să facă economia românească din ce în ce mai vulnerabilă la încetinirea ritmului de creștere. (…) România a făcut recurs la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că au fost îndeplinite în conformitate cu politicile și procedurile sale, condițiile pentru formularea unui astfel de apel. În consecință, ne vom abate de la calendarul nostru pentru 2019 din EMEA în ceea ce privește datele pentru anunțarea ratingul datoriilor suverane, regionale, guvernamentale și locale, pentru a soluționa apelul. Planificăm să soluționăm apelul în două săptămâni”, au explicat reprezentanții S&P Global Ratings.

Pentru a decide menținerea ratingului actual, S&P a avut în vedere nivelurile moderate ale datoriei externe private și publice, precum și de perspectivele de creștere ale economiei românești. La minisuri, agenția de rating evidențiază tocmai eficacitatea instituțională slabă a României, adică slaba capacitatea de guvernare a autorităților din România.

De fapt, chiar și Darius Vâlcov recunoștea indirect slaba capitate de guvernare a actualului executiv, atunci când argumenta că lipsa bugetului ”este un punct vulnerabil, atunci când agențiile de rating evaluează situația unei țări”. Deși consilierul primului-ministru dădea vina pentru lipsa bugetului pe președintele Iohannis, care a contestat la CCR, constituționalitatea sa, el nu a amintit nimic despre faptul că Guvernul a întârziat cu aproape trei luni prezentarea bugetului în fața Parlamentului.

Mai mulți analiști economici, spun că întârzierea cu aproape trei luni a elaborării bugetului a fost folosită de guvernanți pentru a cosmetiza unele dintre rezultate (cu referire, în special la deficitul bugetar).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele