Guvernul turc distruge sute de mii de cărți și închide edituri

776
2 minute de lectură

Peste 300.000 de cărți au fost înlăturate din școlile și librăriile din Turcia pentru a fi distruse, după tentativa militară de lovitură de stat ce a avut loc în 2016, conform Ministerului turc al Educației, relatează The Guardian.

Ministrul Educației, Ziya Selçuk, a anunțat, săptămâna trecută, că 301.878 de cărți au fost distruse, în contextul efortului Guvernului de a rupe orice legături cu Fethullah Gülen, clericul musulman stabilit în Statele Unite și acuzat de autoritățile turce că ar fi instigat tentativa de lovitură de stat din 2016. Gülen a negat orice implicare în acțiune.

Informația a fost prima oară raportată de ziarul Hürriyet, care a publicat imagini cu mormane de cărți incendiate.

Potrivit paginii Turkey Purge, care se prezintă a aparține „unui mic grup de tineri jurnaliști care încearcă să fie vocea poporului turc suferind sub regimul opresiv“, în 2016, un manual de matematică a fost interzis deoarece includea inițialele clericului sub forma unei întrebări ce includea pasajul „din punctul F în punctul G“. În decembrie 2016, ziarul BirGün a anunțat că 1,8 milioane de manuale au fost distruse și reprintate pentru că includeau, în versiunea inițială, cuvântul „detestabil“ Pennsylvania, locul unde trăiește Gülen, într-un sediu păzit. De asemenea, străzile ce includeau „Gülen“ în nume au fost rebotezate.

Organizațiile care militează pentru dreptul la liberă exprimare s-au declarat alarmate de anunțul ministrului Educației. „În numai trei ani, editurile din Turcia au fost eliminate aproape în totalitate, 29 dintre ele fiind închise prin decret de urgență pentru «răspândirea de propagandă terorist㻓, se arată într-un comunicat comun al PEN International și English PEN.

Potrivit unui raport din 2018 al English PEN, 200 de trusturi de presă și edituri au fost închise, 80 de autori au fost investigați și puși sub acuzare iar 5.822 de academicieni au fost dați afară din 118 universități. Raportul menționează o „criză a libertății de exprimare“ în Turcia.

„Guvernul a crescut dramatic influența pe care o exercită asupra media și a editurilor, reducând la tăcere orice voce critică“, potrivit PEN. „Cerem autorităților să permită redeschiderea și operarea independentă a editurilor, precum și încetarea imediată a acțiunilor ce lezează libertatea de exprimare“, se arată în raport.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele