Igor Dodon în vizită la Kremlin

48
1 minut de lectură

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon e primit astăzi la Moscova de către preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Pe agenda întâlnirii sunt discuţii legate comerţ şi de migraţia forţei de muncă – aproximativ 500.000 de moldoveni fiind angajaţi în Rusia de unde trimit acasă importante sume de bani.

Moldova este considerată de Rusia o zonă strategică din perspectiva conflictului îngheţat din Transnistria, o enclavă separatistă pro-rusă de de la graniţa cu Ucraina din estul ţării.

Ales în 2016, preşedintele Dodon exercită o influenţă consistentă asupra politicii externe, însă Moldova este o republică parlamentară, astfel că guvernul pro-occidental de la Chişinău a semnat în 2014 un tratat de asociere cu UE, spre insatisfacţia Moscovei.

Igor Dodon preferă legături mai strânse cu Rusia şi sugerează că ar putea denunţa tratatul cu UE dacă partidul său socialist accede la guvernare.

Cum scandalurile de corupţie au erodat Partidul Democrat pro-occidental de guvernământ, lui Igor Dodon şansa i-ar putea surâde la alegerile generale programate în februarie.

The Economist notează că în această conjunctură, în cadrul vizitei la Moscova, Vladimir Putin vrea să îi ofere lui Igor Dodon “o poveste de succes” cu care acesta să se întoarcă acasă şi să îi impresioneze pe alegători.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele