Cu China, fără Statele Unite: Uniunea Europeană promovează o agregare la OMC a 17 membri dispuși să constituie un mecanism temporar pentru soluționarea litigiilor, după ce Organul de apel al Organizației Mondiale a Comerțului a încetat să funcționeze luna trecută, ca urmare a blocării repetate a numirii de noi judecători, decisă de Administrația Trump (și expirarea mandatului altor doi judecători, cu consecința de a lăsa în funcție doar unul).
“Noi, miniștrii de…”: începe astfel scrisoarea semnată în numele a 17 națiuni cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos: în așteptarea deblocării situaţiei, părțile vor crea un instrument interimar de arbitraj “deschis tuturor membrilor care doresc să se alăture”.
În afara Chinei, ceilalți membri sunt Australia, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Coreea de Sud, Mexic, Noua Zeelandă, Panama, Singapore, Elveția, Uruguay, plus Norvegia și Canada, care deja au ajuns la un acord în acest sens cu UE.
“Considerăm că un mecanism de soluționare a litigiilor OMC este extrem de important pentru un sistem de tranzacționare bazat pe reguli și că un organism independent și imparțial de apel ar trebui să fie în continuare una dintre caracteristicile sale esențiale”, subliniază petiționarii, care, cu toate acestea, pentru a nu da impresia unei rupturi clare în cadrul organizației, reiterează că doresc să colaboreze cu întreaga OMC pentru o „îmbunătățire durabilă” a Organului de apel. Scrisoarea se încheie cu o referire la faptul că au fost consemnate recentele declarații de angajament ale lui Donald Trump față de reforma OMC.
Președintele american, aflat chiar la Davos, a declarat miercuri că vizează o acțiune incisivă pe frontul OMC, invitându-l la Washington pe directorul general Roberto Azevedo. Reforma OMC este dorită de toți, dar în termeni diferiți. Însuşi Azevedo a spus că anumite clauze care favorizează țări precum China și India, etichetate ca țări în curs de dezvoltare, nu pot fi eliminate într-un timp scurt.
Detaliile noului mecanism temporar încă trebuie negociate, dar vor fi bazate pe legislația OMC existentă – articolul 25 din Dispute Settlement Understanding – care permite membrilor să accepte o formă voluntară de arbitraj.
Noul instrument „se va asigura ca membrii OMC participanți să poată continua să aibă acces la un sistem de soluționare a litigiilor obligatoriu, imparțial și de înaltă calitate”, a spus comisarul european pentru comerț, Phil Hogan. “Vom continua eforturile noastre de a găsi o soluție permanentă pentru actualul impas”.
Articol de Stefano Carrer
Traducerea: Cătălina Păunel/rcostea
Sursa:RADOR