Iliescu critică dur globalizarea și neoliberalismul, într-un interviu acordat agenției TASS

296
4 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Retras de ceva vreme din prim-planul politicii, fostul președinte Ion Iliescu a acordat un interviu corespondentului agenției ruse TASS, criticând dur politica externă a României, globalizarea, precum și neoliberalismul.

„România s-a schimbat în ultimii 30 de ani, per total aș zice că în bine, deși nu putem ignora părțile rele. Eu am militat pentru un model economic mixt, o economie socială de piață. Viața a decis altfel. După 1996, consensul intern a fost distrus și s-a declanașt privatizarea accelerată – pe mai nimic – a proprietății statului. Terapia de șoc, de care nu a scăpat nicio țară din Est, s-a dovedit un real dezastru. Unii s-au deșteptat mai din timp și s-au apucat să mai repare câte ceva, alții mai cred că terapia de șoc din România a fost încă prea slabă“, a comentat Iliescu.

„Din păcate, Uniunea Europeană a ajuns acum doar o piață de desfacere, o zonă de comerț liber unde aspectele sociale sunt neglijate, iar inechitatea e în creștere. Astfel, UE trebuie să se întoarcă la rădăcinile sale, de această dată umăr la umăr cu Estul, ținând cont de caracteristicile acestuia, criza de identitate și moștenirea comunistă“, a continuat el.

Ion Iliescu s-a referit la criza societății liberale, precum și la fenomenul globalizării.

„Așa-zisa societate liberală e în criză din cauza eșecului modelului economic neo-liberal, cu care în mod frivol s-a identificat. Liberalismul politic înseamnă respect pentru drepturile și libertățile civile, al căror principal garant e statul, în timp ce liberalismul economic neînfrânat încearcă să reducă statele la nivel unor forme goale în tentativa de a obține profituri maxime. Astfel, suveranitatea devine un pretext pentru a-i demoniza pe apărătorii independenței statului. Nu puteți uniformiza planeta, nu puteți distruge indentitățile culturale și naționale, ar însemna că nu ați învățat nimic din lecțiile trecutului!“, a spus fostul președinte.

„Este nevoie de relații normale cu Rusia“

„În prezent, relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi numite normale ori satisfăcătoare din niciun punct de vedere. Eu vreau să spun că viaţa lângă un imperiu nu este niciodată convenabilă pentru ţări precum România, astfel că nu sunt foarte plăcute toate amintirile istorice. Dar cea mai mare eroare ar fi să absolutizăm aceste amintiri neplăcute şi să nu găsim nimic bun în trecut. În esenţă, acest lucru ar însemna o blocare a oricăror încercări de normalizare a relaţiilor. (…) În esenţă, relaţiile sunt bune când vrem să fie bune. Până acum, în România nu este nevoie să existe relaţii bune cu Rusia. În Ungaria, da, în Polonia, da, în Cehia, da, în Slovacia, da. Chiar şi în ţările baltice. Şi, apropo, cred că aceste ţări pot avea mult mai multe motive de nemulţumire la adresa Rusiei, dat fiind trecutul comun. Dar, dat fiind că este nevoie de relaţii normale, nu au mai folosit istoria ca instrument de blocaj. Şi nu cred că aceste ţări au devenit ca efect membre mai puţin responsabile ale NATO şi UE. Doar că politica externă a României trece acum printr-un moment prost, îi lipsesc perspectivele şi imaginaţia. Sper că politicienii români vor înţelege că normalizarea relaţiilor cu Rusia va extinde, în afară de schimburile comerciale şi culturale, capacitatea României de a participa la soluţionarea problemelor din ţările vecine, inclusiv din Moldova şi Ucraina, unde, în mod natural, are interese“, a spus Iliescu, cerându-i-se o evaluare a relațiilor actuale dintre Rusia și țara noastră. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

1 COMENTARIU

  1. Este regretabil sa vezi acum foarte clar pe mâinile cui a încăput România Socialistă după 89 și de ce noi am mers din groapă-n groapă, de trei decenii. El ar fi „normalizat” relațiile cu Rusia (așa cum ar fi băgat și soldații ruși pe teritoriul Românie în 89, ca să=și salveze lovitura de stat orchestrată de KGB prin intermediul agenților săi aflați în țată (Militaru, Brucan, Iliescu și mulți alții). Să vii și să arăți azi lumii că tu nu aveai la momentul 90 când te-ai asezat în fruntea statului român nici o idee despre ceea ce urma și că tu așteptați „indicățiile” de la Moscova, este foarte trist pentru noi românii, care speram să construim ceva nou. Am intrat în NATO si in UE divizați și cu alte visuri decât cele normale, iar când îl auzi vorbind despre globalizare, te întrebi „cum de cum”? Și pentru ca totul să fie ca la carte, să vedem ce agenție i-a luat interviu și atunci vom înțelege mesajul „umbrelor trecutului comunist” al acestei țări, condamnată să trăiască un dualism care n-a părărsit-o in nici un moment din lunga si dureroasa sa existență.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele