
Gazele s-ar putea scumpi, în primăvara anului 2019, cu 5-7%, ca urmare a importurilor mai mari pentru realizarea stocurilor, a declarat pentru Reporter Global Niculae Havrileț, consilier al ministrului Energiei. Furnizorii de gaze naturale trebuiau să aibă stocuri cumulate de gaze de 21,3 milioane MWh, până la sfârșitul luni octombrie, potrivit unei decizii a ANRE, dar această cantitate a fost depășită cu 100 de milioane de metri cubi. O parte din această cantitate depozitată a fost cumpărată din import, la un preț mai avantajos față de prețul din timpul iernii.
Pentru a realiza stocurile, societățile au recurs la importuri și acestea se vor răsfrânge în prețul la consumator. „În anii trecuți s-a importat circa 7-8%. Anul acesta, importurile ajung undeva la 10%. Prețul de import este mai mare, ceea ce va duce la o creștere a prețului gazelor pentru populație cu 5-7%. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) analizează cererile furnizorilor, le compară cu nivelul mediu de pe bursă și creșterea rezultată este trecută la consumator”, declară Niculae Havrileț. Dar de ce s-a importat mai mult gaz? O explicație ar putea fi aceea că în vara acestui an s-a înregistrat un preț bun la energia electrică, iar cei doi mari producători de gaze, OMV Petrom și Romgaz, au folosit gazul din producția internă, care are un preț mai mic, pentru a produce mai multă energie electrică.
În perioada ianuarie 2013-aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri și hotărâri de Guvern, evoluția prețului producției interne a cunoscut o creștere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh la consumatorii casnici. Cumulat, procentul de creștere a prețurilor la gazele naturale din producția internă a fost, în perioada ianuarie 2013-martie 2019, de 75,56%. Potrivit ANRE, prețul gazelor naturale din import, stabilit pe piața concurențială, a crescut în perioada aprilie 2017-martie 2018 de la 80,14 lei/MWh la 94,58 lei/MWh, potrivit ANRE. Stabilirea prețului la gazele naturale la consumatorii casnici este stabilit de ANRE în baza achiziției gazelor naturale făcute de furnizori din piețele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuție, de înmagazinare și de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE. Tarifele de transport au scăzut în perioada aprilie 2017-iulie 2018 cu 26,10%, cele de înmagazinare cu 23,42%, iar tarifele de distribuție au crescut cu 0,7%, conform datelor ANRE.
Trei scumpiri, în 2018
În vară, Ministerul Finanțelor a propus, printr-un proiect de hotărâre, plafonarea prețului la gaze. Prețul maxim de vânzare a gazelor naturale din producția internă urma să fie stabilit la producători la 55 lei/MWh, până la data de 30 iunie 2021. Potrivit proiectului, scopul ar fi fost eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă. Însă proiectul a fost retras de pe circuitul de consultare și avizare, după ce intenția Finanțelor a scandalizat operatorii din piață. Surse din piața gazelor au declarat, pentru Reporter Global, că nu plafonarea prețului, care contravine practicilor unei piețe libere, este soluția, ci taxarea suplimentară a profitului de peste 30%. „În nicio țară companiile din domeniu nu obțin profituri atât de mari ca în România. Nu e posibil în nicio țară să obții profituri și de 100%”, afirmă sursa citată.
Ultima scumpire a gazelor a avut loc la 1 august 2018 și a fost de 5,83%. De la începutul anului, aceasta a fost a treia scumpire a gazelor. În 2018, ANRE a aprobat trei majorări ale prețurilor gazului pentru populație. Astfel, autoritatea a aprobat, mai întâi, o creștere a prețului gazelor cu circa 8,3%, începând cu data de 10 ianuarie 2018. Ulterior, tot ANRE a aprobat o creștere cu 10%, începând cu 1 aprilie, a prețurilor la gaze pentru clienții ENGIE, care reprezintă cam jumătate dintre consumatorii casnici din România. Începând cu data de 1 aprilie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat.