3 bănci intrau în faliment, iar alte 7 își opreau activitatea, în 6 luni de la aplicarea OUG 114/2018

95
3 minute de lectură
Eugen Rădulescu, Foto: Facebook

Efectele Ordonanţei 114/2018 ar fi fost catastrofale pentru sectorul bancar, dacă s-ar fi aplicat în forma iniţială, trei bănci intrând în faliment în urma aplicării acesteia, a trei bănci după primele şase luni de la implementare, şi alte șapte instituții de credit și-ar fi oprit activitatea, a declarat, sâmbătă, Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României (BNR), la “Şcoala de vară – sistemul bancar şi bazele unui mediu competiţional sănătos”, ediţia 2019.

“A existat întâlnirea CNSM (Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială, n.r.) înainte cu o zi sau două de Crăciun, în care nu am auzit absolut niciun cuvânt despre această ordonanţă. La sfârşitul şedinţei, când am luat o gustare şi am băut un pahar de vin, că era ultima întrunire înainte de Crăciun, domnul ministru (al Finanţelor, Eugen Teodorovici – n. r.) a arătat conducerii băncii, pe telefon, un text, o semnase deja, şi a apărut în presă şi am aflat-o şi noi din presă… După aceea, a început o luptă extraordinară şi timp de câteva săptămâni am arătat care sunt consecinţele Ordonanţei 114 pe partea bancară, nu pe celelalte domenii la care nu ne pricepem, şi pe partea bancară influenţele erau absolut dramatice. În forma în care fusese scrisă ordonanţa, în şase luni aveam primele trei bănci care dădeau faliment şi alte vreo şapte cărora le opream activitatea. Ei, cât de bine ar fi fost asta pentru economia naţională?”, a spus Eugen Rădulescu.

În final, Ordonanţa 19 a rezolvat cele trei probleme majore care îi preocupau pe cei din BNR. Prima problemă era legarea de un indice al pieţei a unei taxe, fapt care era complet în afara oricărei reguli. A doua era nivelul foarte mare de acoperire, respectiv toate activele, iar a treia problemă o reprezenta nivelul disproporţionat al taxei. Aceasta ar fi reprezentat la nivelul mediu al sistemului bancar mai mult decât profitul pe un an. 

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost publicată în data de 29 decembrie 2018, dar primele informații legate de acestea au răzbătut în presă pe 19-20 decembrie, adică la o zi după ședința Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM), unde reprezentanții guvernului nu au dezvăluit nimic, în caru oficial, despre noul act normativ. 

OUG prevedea o taxă pe activele din sistemul bancar şi o taxă pe încasările organizatorilor de jocuri de noroc online. De asemenea, ea modifica taxele de acordare a licenţelor radio şi contribuţiile băneşti datorate de titularii de licenţe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice şi termice în cogenerare pentru componenta energia electrică şi al gazelor naturale și instituia o serie de măsuri fiscale în sectorul construcțiilor. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele