În lipsa ajutorului internațional, Turcia va transfera un număr mare de refugiaţi în Siria

32
3 minute de lectură

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reluat declarațiile în urma operațiunii din nord-estul Siriei. Marți, Erdogan a declarat că aceasta a fost motivată de lipsa ajutorului financiar internațional pentru ca țara sa să poată găzdui milioanele de refugiați de pe teritoriul său, informează France 24, preluat de Mediafax.

În ciuda criticilor comunității internaționale, forțele turce au lansat în octombrie o operațiune militară de amploare în nord-estul Siriei pentru a crea o așa-zisă zonă de securitate în respectiva regiune. Ankara susține că zona respectivă nu era suficient de sigură pentru relocarea migranților sirieni, însă criticii operațiunii susțin că ofensiva este îndreptată împotriva kurzilor din Siria.

„Nimeni nu a părut să fie dispus să ne ajute”, a declarat Erdogan în cadrul Forumului Global privind Refugiații, organizat de ONU la Geneva.

„În condițiile în care nu am primit sprijinul de care aveam nevoie din partea comunității internaționale, a trebuit să ne ocupăm noi înșine de această problemă. Vrem ca acea regiune să rămână sigură. Vrem să curățăm acel teritoriu de prezența teroriștilor pentru totdeauna (…) și să le permitem refugiaților să se întoarcă în țara natală în pace și demnitate”, a adăugat el.

Erdogan a mai spus că refugiații sirieni se întorc în Siria în mod voluntar. Liderul turc a ținut să sublinieze în timpul discursului că țara sa găzduiește aproximativ cinci milioane de refugiați, dintre care 3,7 milioane sunt sirieni și că Turcia a cheltuit aproximativ patru miliarde de dolari pentru găzduirea acestora.

În același timp, el a spus că națiunile dezvoltate au acceptat un număr mic din milioanele de persoane care au fost nevoite să plece din țările lor și că nu au reușit să ofere Turciei sprijinul financiar promis pentru găzduirea refugiaților. „Când am cerut sprijin, nu l-am primit”, a declarat Erdogan.

În cadrul discursului, el a criticat statele europene și a declarat că acestea folosesc „metode rușinoase” pentru a împiedica sosirea refugiaților pe teritoriile lor, cum ar fi ridicarea de garduri la granițe. Acesta a adăugat că problema refugiaților poate fi rezolvată doar dacă țările lumii fac un efort comun în acest sens.

În prezent, aproximativ 71 de milioane de persoane au fost nevoite să își părăsească domiciliile din diverse cauze, potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați. Dintre acestea, aproximativ 25 de milioane de persoane au statut de refugiat în alte țări decât cele de origine.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele