Home Externe În regiunea noastră Brexitul e deja vizibil

În regiunea noastră Brexitul e deja vizibil

0
În regiunea noastră Brexitul e deja vizibil
7 minute de lectură

La treizeci și trei de luni după ce Marea Britanie a votat să părăsească UE în iunie 2016, comerțul, investițiile și fluxurile de migranți între Regatul Unit și Uniunea Europeană, inclusiv Europa Centrală și de Est (ECE), au fost vizibil afectate, arată un recent studiu al UniCredit Bank.

Cu toate că nimic nu s-a schimbat de la votul pro-Brexit în ceea ce privește accesul pe piață – Marea Britanie nu a plecat încă din UE și, prin urmare, nu au apărut noi bariere în calea comerțului – există o mare incertitudine și o foarte reală perspectivă a unor bariere mai mari în calea comerțului dintre Regatul Unit și UE și între Marea Britanie și cele peste 60 de țări cu care UE a semnat acorduri comerciale.

Comprimarea exportului

Pentru UE-ECE, ponderea exporturilor către Regatul Unit a scăzut în comparație cu cea a altor parteneri comerciali mari din UE, precum Germania, Franța și Italia. Aceasta ar putea fi o dovadă a reorientării comerțului exterior al Marii Britanii către alte piețe europene. Datele mai arată că nu există un efect negativ asupra importurilor din Regatul Unit ale statelor din ECE, ca urmare a Brexitului.

De la votul dat pentru Brexit, excedentul comercial al ECE cu Marea Britanie a crescut. Cu toate acestea, exceptând comerțul cu combustibili cu Rusia, excedentul comercial al ECE în relația cu Marea Britanie a scăzut, de fapt, din iunie 2016. Pe de altă parte, problemele economice ale Turciei au cântărit asupra balanței comerciale cu Marea Britanie, exporturile diminuându-se mai mult decât importurile.

În timp ce excedentul comercial global al UE-ECE cu Marea Britanie a fost aproape constant de la votul pentru Brexit, structura schimburilor comerciale ECE-UK s-a schimbat. Se poate observa existența unor tendințe legate de aceste relații comerciale.

În primul rând se observă că în preferințele cumpărătorilor din Marea Britanie, autoturismele mai scumpe din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia au fost înlocuite de la momentul referendumului pentru Brexit de automobilele cu valoare mai redusă din România, care continuă să câștige cote de piață. Per ansamblu, exporturile de mașini au cea mai mare pondere în comerțul dintre ECE și Regatul Unit.

Exporturile de bunuri de capital (inclusiv piese și subansamble) au scăzut pentru majoritatea țărilor din ECE care derulează relații comerciale cu Marea Britanie. Acest lucru este în concordanță cu măsurile luate de companiile britanice, la sfârșitul anului 2017 și în 2018, pentru a consuma mai puțin capital.

În schimb, exporturile de bunuri intermediare au rămas la aceleași niveluri în toate țările ECE, cu excepția Turciei. Acest lucru sugerează faptul că Regatul Unit este încă parte a lanțurilor de aprovizionare europene, companiile nerecurgând la furnizori alternativi. De fapt, UE-CEE și-a mărit importurile de bunuri intermediare din Marea Britanie, cu ajutorul probabil al unei lire mai slabe. În cazul Turciei, exporturile către Marea Britanie au scăzut din cauza lipsei de lichidități și a deteriorării condițiilor de tranzacționare de pe piața turcească, fapt care a afectat livrările curente.

În ceea ce privește bunurile de consum, exporturile de bunuri de folosință îndelungată și semi-îndelungată din Europa Centrală și de Est au fost afectate mai mult decât cele de bunuri non-durabile și alimente.

Cetățenii est-europeni se întorc

De departe, impactul cel mai vizibil al votului Brexit până în prezent se reflectă în migrația internațională din și către Marea Britanie.

Până în iunie 2018 – cele mai recente date disponibile – migrația netă a cetățenilor UE în Marea Britanie a înregistrat un sold excedentar de 74.000 de persoane, cel mai scăzut nivel din 2012. Ce este mai surprinzător este că, în timp ce numărul cetățenilor din cele 15 state membre (UE 15) și UE 2 (Bulgaria și România) continuă să adauge persoane la populația din Regatul Unit, cei din UE 8 (Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia) pleacă din Marea Britanie într-un număr mai mare decât cei care merg în UK.

Emigrația netă a fost determinată atât de scăderea migrației cetățenilor UE-ECE în Marea Britanie – pentru muncă – și în creșterea migrației cetățenilor din UE-ECE aflați în Marea Britanie în Europa Centrală și de Est – cu motivația cel mai des întâlnită de „a merge acasă”, sugerând că și cetățenii UE-ECE se întorc în țara lor natală, în loc să emigreze într-o altă țară-gazdă. În același timp, aproximativ 40% din cetățenii UE 8 care pleacă din Marea Britanie au declarat că merg pentru un alt loc de muncă nou sau pentru a căuta unul, majoritatea dintre ei îndreptându-se către alte țări ale UE.

Pentru a evalua importanța economică a dimensiunii acestor fluxuri, ne vom uita la migrația netă din ECE în Marea Britanie ca procent din forța de muncă din Europa Centrală și de Est. Mișcarea migranților UE 2 între 2013 și mijlocul anului 2016 este extraordinară, reflectând eliminarea restricțiilor privind emigrația în Marea Britanie. Prin urmare, o parte din declinul de la mijlocul anului 2016 este probabil o corecție a sa. Declinul din UE 8, cu toate acestea, deși mai mic în magnitudine (în jur de 0,15% din forța de muncă, anual, de la votul Brexit), arată mai clar impactul postreferendum.

Investițiile britanice scad

De la votul pro-Brexit din 23 iunie 2016, rezidenții din Marea Britanie și-au sporit investițiile în străinătate. În același timp, nerezidenții și-au redus investițiile directe în Marea Britanie.

Efectul net este că ieșirile de investiții din Regatul Unit au atins cel mai înalt nivel de la criza financiară din 2008, după o lungă perioadă de intrări nete pozitive. Căderea bruscă din al doilea trimestru al anului 2016 sugerează că incertitudinea din jurul Brexitului ar fi putut avea o contribuție la această schimbare de trend a fluxurilor de investiții.

Dar oare cât din creșterea numărului de achiziții nete a ajuns la UE și ECE? Deloc – rezidenții din Marea Britanie au făcut investiții, în acest interval, doar în afara UE, în special în SUA. Și nu vorbim de o volatilitate anuală. Și nici nu este surprinzător faptul că investitorii britanici au ales să investească în afara UE într-un moment în care Marea Britanie se îndepărtează de UE și există imensa incertitudine din jurul relației viitoare a Marii Britanii cu UE. Fluxurile de investiții din Marea Britanie către Europa Centrală și de Est sunt relativ mici în magnitudine, dar au scăzut și ele după votul pro-Brexit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here