
Numărul mediu al salariaţilor a fost de peste 4,945 milioane de persoane, anul trecut, în creştere faţă de anul precedent cu mai mult de 186.500 de persoane, a informat Institutul Național de Statistică (INS), citat de Mediafax.
Bărbaţii predomină în rândul salariaţilor, fiind în număr de aproape 2,6 milioane de persoane, respectiv 52,6% din totalul numărului mediu de salariaţi.
„Repartizarea salariaţilor pe sectoare economice arată că majoritatea se regăseau în sectorul terţiar (servicii), ponderea acestora reprezentând 61,7% în anul 2017. În sectorul secundar (industrie şi construcţii) lucrau 35,8% dintre salariaţi, iar în cel primar (agricultură, silvicultură şi piscicultură) numai 2,5%”, se detaliază în comunicatul INS.
Activităţile din construcţii şi industria extractivă sunt desfăşurate cu preponderenţă de bărbaţi, aceştia reprezentând 86,2%, respectiv 82,2% din totalul salariaţilor acestor activităţi, potrivit INS.
Activităţile caracterizate prin grad pronunţat de „feminizare” al forţei de muncă salariate sunt cele de sănătate şi asistenţă socială (80,1% din numărul total al salariaţilor acestor activităţi), învăţământ (72,3%), intermedieri financiare şi asigurări (70,1%), hoteluri şi restaurante (61,6%).
Efectivul salariaţilor la sfârşitul anului 2017 a fost de peste 5,36 milioane de persoane, comparativ cu sfârşitul anului 2016, înregistrând o creştere cu mai mult de 138.600 de persoane.
„În profil regional, efectivul salariaţilor a înregistrat creşteri faţă de sfârşitul anului 2016 în toate regiunile de dezvoltare. Cele mai semnificative creşteri ale efectivului de salariaţi de la sfârşitul anului s-au înregistrat în regiunile: Centru (+24,1 mii persoane), Nord-Vest (+23,3 mii persoane) şi Bucureşti-Ilfov (+21,8 mii persoane)”, se explică în comunicatul INS.
În regiunea Bucureşti-Ilfov se concentrează aproape 22% din salariaţii din economie. Regiunile de dezvoltare în care activităţile sectorului primar depăşesc ponderea medie pe ţară (2,4% pe total economie) sunt: Sud-Muntenia (4,1%), Sud-Est (3,8%), Nord-Est (3,2%), Vest (2,8%) şi Sud-Vest Oltenia (2,7%).
La sfârşitul anului trecut, efectivul salariaţilor din societăţile cu capital privat a fost majoritar (75,9%), o creştere de 2,9% comparativ cu anul precedent.
Distribuţia salariaţilor după forma juridică a întreprinderilor în care lucrează arată că cei angajaţi în societăţile comerciale au reprezentat 79,4% din efectivul total de salariaţi, în creştere cu 2,7% faţă de anul precedent.