Incident cu Rusia, după desfășurarea de bombardiere americane B-52 în Europa

273
3 minute de lectură

Două avioane de vânătoare ruse de tip Suhoi Su-27 au interceptat o aeronavă americană de bombardament strategic de tip B-52H deasupra Mării Baltice, a anunțat astăzi Ministerul Apărării de la Moscova, care susține că aeronava americană se îndrepta spre spațiul aerian al Rusiei. Statele Unite au trimis recent șase bombardiere B-52 cu capacitate nucleară în Europa, pe fondul sporirii tensiunilor cu Rusia.

Aeronava americană, care zbura în spațiul aerian internațional, a fost detectată de radarele ruse de la mare depărtare, potrivit Mediafax.

Cele două avioane Su-27 au fost trimise să identifice și să escorteze bombardierul B-52, revenind la bază după ce aeronava americană și-a schimbat cursul și s-a îndepărtat de spațiul aerian al Rusiei se arată într-un comunicat al autorităților militare ruse.

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au trimis recent șase bombardiere B-52 cu capacitate nucleară în Europa, pentru „integrare în teatrele de operațiuni și misiuni de antrenament“ împreună cu aliații regionali și partenerii din cadrul Alianței Nord-Atlantice, într-o desfășurare de forțe ce poate fi interpretată ca o intenție de a transmite un mesaj Rusiei, care celebrează cinci ani de la anexarea în forță a Crimeei, relatează CNN.

Aparate B-52 „au efectuat zboruri spre mai multe regiuni din Europa, inclusiv în zonele Mării Norvegiei, Marea Baltică, în Estonia și Marea Mediterană, în Grecia“, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene.

„Misiunile demonstrează angajamentul Statelor Unite față de aliații și partenerii săi prin implicarea globală a forțelor militare“, precizează comunicatul.

Bombardierele B-52 au intrat în serviciu în anii ‘50 în plin Război Rece. Aparatul a fost proiectat inițial ca bombardier nuclear intercontinental de mare altitudine și cu rază mare de acțiune, având capacitatea de a lovi ținte pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Noile modele au intrat în serviciu în 1962, aparatul de aproape 49 de metri devenind un simbol al Războiului Rece.

De la încheierea Războiului Rece, avioanele au trecut prin numeroase modificări, fiind dotate cu rachete ghidate de mare precizie, sisteme electronice moderne și senzori ultra-performanți. Fiecare aeronavă poate transporta peste 30 de tone de bombe și rachete, potrivit datelor Forțelor Aeriene.

Tensiunile dintre Statele Unite și Rusia s-au accentuat în ultimele luni, după ce, în noiembrie, Rusia a capturat mai multe nave ucrainene și a reținut echipajele acestora, în urma unei confruntări în Strâmtoarea Kerci.

Acțiunea Rusiei l-a determinat pe președintele american, Donald Trump, să anuleze o întâlnire cu omologul său de la Moscova, Vladimir Putin, în timpul summitului G-20 de anul trecut, din Argentina.

Moscova a continuat să-și sporească prezența militară în regiune, determinând astfel Statele Unite să adopte măsuri similare. Însă comandantul forțelor armate americane din regiune susține că eforturile Statelor Unite nu sunt suficiente. „Nu sunt mulțumit de situația militară americană în Europa“, a comentat la începutul lunii generalul Curtis Scaparrotti, avertizând că resursele sale nu sunt suficiente, în special în ceea ce privește forțele terestre și navale, dar și logistica de informații, supraveghere și recunoaștere.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele