Încrederea rușilor în Putin se prăbușește? „Am o singură întrebare: Când pleci?“

193

În pofida unei imagini de jucător cu greutate pe scena internațională, susținerea de care se bucură în rândul rușilor președintele Vladimir Putin pare a fi în continuă scădere, după aproape 20 de ani pe parcursul cărora a deținut controlul total al Federației Ruse, comentează Politico.eu.

În fiecare an, președintele Putin participă la o emisiune cu audiență maximă, un maraton de o oră pe parcursul căruia liderul de la Kremlin răspunde întrebărilor adresate de populație. Putin ascultă nemulțumirile oamenilor, promite să le rezolve problemele și își explică viziunea cu privire la o serie de subiecte. Cu peste un milion de întrebări adresate, realizatorii emisiuni au de unde alege.

Însă în emisiunea ce a avut loc joi, o întrebare extrem de incomodă a trecut de rigorile realizatorilor fiind pentru câteva momente afișată pe ecran: „Am o singură întrebare: Când pleci?“.

În viziunea multor americani, influențați de rolul pe care l-a avut Rusia în alegerile prezidențiale americane din 2016, dar și de atitudinea președintelui Trump la adresa Rusiei din acel moment, Putin pare a fi un expert în materie de manipulare. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin este perceput total diferit la el acasă. După aproape două decenii de autoritate, Putin începe să simtă presiunea opiniei publice. Populația rusă este mult mai puțin impresionată de imaginea internațională a lui Putin, pierzându-și răbdarea în contextul economiei stagnante, sărăciei în creștere, corupției generalizate și abuzurile constante de putere, așa cum o arată sondajele din Rusia.

Vladimir Putin continuă să conducă Rusia cu fermitate, fără o amenințare iminentă la adresa autorității sale. Însă evenimentele recente par să prefigureze o schimbare. Pe mai multe fronturi, atât acasă, cât și în străinătate, Putin s-a confruntat cu o serie de eșecuri iar populația nemulțumită și-a pierdut încrederea suficient de mult încât să-i pună deschis la îndoială autoritatea. În cel mai fericit caz pentru liderul de la Kremlin, actuala situație marchează o perioadă dificilă, dacă nu chiar un început al prăbușirii, estimează politico.

O presă asediată

Într-o răsturnare de situație remarcabilă, autoritățile au simțit atât de puternic presiunea opiniei publice, săptămâna trecută, după arestarea jurnalistului de investigații Ivan Golunov, încât au ajuns să renunțe la toate acuzațiile ce fuseseră fabricate împotriva acestuia, eliberându-l.

Într-o țară în care jurnaliștii critici la adresa Kremlinului sunt deseori asasinați, reacția autorităților în raport cu valul tot mai mare de proteste trădează un regim temător în ceea ce privește opinia publică, se mai arată în materialul din Politico.eu.

Arestarea lui Golunov a provocat o reacție extrem de puternică. Numeroși jurnaliști și alte numeroase persoane și-au asumat un risc enorm adunându-se în fața sediului poliției pentru a cere eliberarea ziaristului. Trei ziare importante, care sunt în mod normal de partea Kremlinului, au publicat cu litere mari lozinca „Suntem Ivan Golunov“.

Recesiunea, depășită și nu prea

Pe de altă parte, deși a ieșit din recesiune, economia rusă nu înregistrează creșteri. Creșterea economică ce a stat la baza popularității lui Putin s-a estompat după prăbușirea prețului petrolului cu mai mulți ani în urmă. Standardele de viață sunt în cădere, iar eforturile Guvernului de a reduce cheltuielile au fost primite cu reacții extrem de negative. Anul trecut, Guvernul a decis să ridice vârsta de pensionare până puțin sub nivelul speranței de viață în Rusia.

Un 31,7% șocant

Stagnarea economică erodează gradul de încredere de care se bucură președintele Putin. Liderul care obișnuia să se afișeze călărind la bustul gol prin Siberia beneficiază astăzi de încrederea a numai 31,7% din populație, potrivit unui sondaj realizat de institutul de stat VTsIOM, în scădere de la peste 71 de procente înregistrate în 2015, după anexarea Crimeei. De remarcat este faptul că, după raportarea celor 31,7 procente la începutul anului, Kremlinul a cerut explicații, astfel că institutul și-a revizuit metodologia, iar rezultatul a revenit la 72 de procente.

Actualul mandat al lui Putin expiră în 2024. Liderul de la Kremlin are astfel suficient timp pentru a-și consolida poziția. Însă „mantia invincibilității“ pare să-i fi fost sfâșiată, cel puțin în plan intern.

Articolul originial – AICI

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele