India a ratat aselenizarea

82
2 minute de lectură
Centrul de control din Bangalore, India

Încercarea istorică a Indiei de a plasa un rover pe Lună s-a încheiat cu un eșec, oamenii de știință analizând în prezent ultimele comunicații între modulul de aselenizare și centrul de control al misiunii, informează CNN.

„Modulul Vikram a coborât spre suprafața Lunii așa cum fusese planificat, până la altitudinea de 2,1 kilometri. Ulterior, legătura s-a întrerupt. Analizăm în prezent toate datele pe care le avem la dispoziție“, a declarat K. Sivan, președintele Organizației Indiene pentru Cercetare Spațială.

Moralul personalului din centrul de control situat în orașul Bangalore a scăzut treptat pe măsură ce legătura cu modulul de aselenizare s-a pierdut. Mulțimea a celebrat fiecare etapă a coborârii controlate, însă, la ora locală 1:55, moment în care ar fi trebuit să aibă loc contactul cu suprafața satelitului natural al Pământului, centrul de control era învăluit în tăcere.

„În viață, ai parte de reușite și eșecuri. Întreaga țară e mândră de voi. Munca voastră extrem de dificilă ne-a învățat să sperăm la ce-i mai bun. V-ați servit cu onoare țara, comunitatea științifică și omenirea“, a spus premierul Narendra Modi.

„Rămânem încrezători și vom continua dezvoltarea programului nostru spațial“, a precizat ulterior premierul, într-o postare pe Twitter.

Misiunea roverului ar fi fost de a colecta minereuri și alte mostre pentru a fi analizate.

Dacă ar fi fost un succes, misiunea ar fi adus India în grupul select al națiunilor care au efectuat aterizări controlate pe Lună. Statele Unite, China și fosta Uniune Sovietică sunt singurele țări care au reușit această performanță.

Spre deosebire de tentativele anterioare ale altor țări, India a încercat să aselenizeze pe suprafața îndepărtată și nevăzută a Lunii, regiune în mare parte neexplorată în misiunile precedente.

Chandrayaan-2, care înseamnă „vehicul lunar“, a decolat de la Centrul Spațial Satish Dhawan din Sriharikota, în sudul statului Andhra Pradesh, la 22 iulie. Cântărind 3,8 tone, ansamblul a fost alcătuit din trei elemente: modulul destinat orbitei satelitului natural al Pământului, modulul de aselenizare și roverul.

Înainte de întreruperea comunicațiilor, modulul de aselenizare încerca să coboare în regiunea polului sud, între două cratere. „Această regiune se află în umbră. […] Este un loc neexplorat până în prezent“, a explicat K. Sivan, săptămâna trecută.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele