Inflația a revenit în intervalul de variație permis

17
2 minute de lectură

Rata anuală a inflației măsurată prin indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut în luna septembrie la 3,5%, de la 3,9% în luna august, revenind astfel la limita de sus a intervalului de variație al țintei, arată ultimele date comunicate de Banca Națională a României.

„Evoluția s-a datorat în principal diminuării accentuate a dinamicii anuale a prețurilor alimentare volatile și a celei a prețului combustibililor. Față de finalul trimestrului anterior, când s-a situat la 3,8%, rata anuală a inflației s-a redus astfel ușor peste așteptări. Descreșterea ei s-a datorat scăderilor de dinamică consemnate de prețurile legumelor, prețurile administrate și de prețul combustibililor,” explică oficialii BNR.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice) a continuat să crească în trimestrul III, deși mai lent decât s-a anticipat, urcând de la 3,3 % în iunie, la 3,4 % în septembrie. Avansul a reflectat influențe opuse venite din majorarea prețurilor internaționale ale unor produse agroalimentare, respectiv din reducerea tarifelor serviciilor de telecomunicații, suprapuse presiunilor inflaționiste semnificative pe partea cererii și a costurilor salariale.

Rata medie anuală a inflației IPC a continuat să scadă în septembrie până la 3,8 %, de la 3,9 % în luna august, iar rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum s-a redus la 3,9 %, de la valoarea de 4,0 % consemnată în intervalul iulie-august.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele