Inflația din zona euro a încetinit

19

Inflația a încetinit în mod neașteptat în luna martie, în zona euro, iar prețurile de bază stabilite au atins cel mai scăzut nivel din ultimul an, accentuând nevoia unui stimul mai mare din partea Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Mediafax.

Rapoartele indică faptul că o rată nominală de 1,4% și un indicator de scindare a componentelor volatile de 0,8% determină o imposibilitate ca BCE să atingă obiectivele cu privire la inflație. Factorii de decizie politică și-au exprimat încrederea că presiunile asupra prețurilor vor da rezultate, în timp ce președintele Mario Draghi insistă asupra faptului că progresul „a fost amânat”.

Inflația în regiune rămâne scăzută, în ciuda unei îmbunătățiri continue a pieței forței de muncă. Șomajul în zona euro a rămas la 7,8% în februarie, cea mai mică valoare din ultimul deceniu.

Transferul lent de la ocuparea forței de muncă la câștigurile salariale a fost amplificat de un șoc global în privința producției și de o scădere generală a cererii. În timp ce situația, în cazul fabricilor din Asia, s-a îmbunătățit în martie, producătorii din Germania au înregistrat cea mai gravă diminuare a cererii, de la criza datoriilor suverane. Încrederea economică în zona euro și-a extins, de asemenea, declinul, chiar dacă sentimentul în sectorul serviciilor a rămas relativ robust.

Oficialii BCE au început să ia în considerare diverse metode prin intermediul cărora își pot menține poziția politică ultra-acomodativă pentru mai mult timp și pot oferi mai multe stimulente, detaliile despre un nou program de creditare urmând a fi anunțat în luna iunie.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele