Brunei introduce pedeapsa cu moartea pentru homosexualitate. George Clooney reacționează!

303
George Clooney cere boicotarea hotelurilor Sultanului Hassan Bolkiah
3 minute de lectură

O nouă lege va intra în vigoare miercuri în statul Brunei, lege ce prevede pedeapsa cu moartea pentru adulter și homosexualitate. Persoanele condamnate vor fi ucise cu pietre, potrivit noului cod penal bazat pe legea Sharia, un sistem judiciar islamic ce prevede pedepse corporale stricte. Controversata lege a atras reacții vehemente iar actorul George Clooney a cerut boicotarea hotelurilor deținute de Brunei Investment Group, controlat de Sultanul Bruneiului, Hassan Bolkiah.

Noua legislație a fost anunțată încă din 2014 de către Sultanul Bolkiah și a fost implementată treptat. Noua etapă a implementării, ce include și prevederea brutală referitoare la execuții, a fost anunțată în decembrie pe site-ul procurorului general. Bruneiul a devenit astfel prima țară din Asia de Est care implementează Sharia, relatează CNN.

Statul din Insula Borneo nu va opri aplicarea legii, în pofida presiunilor internaționale, se arată într-un comunicat al cabinetului premierului, publicat sâmbătă.

„Brunei Darussalam este un stat islamic suveran și independent și, ca oricare alt stat independent, impune propriile legi“, precizează comunicatul.

Departamentul american de Stat s-a declarat îngrijorat de decizia Bruneiului, constatând că „unele pedepse prevăzute de legislație sunt incompatibile cu drepturile internaționale ale omului“, potrivit unui comunicat. „Guvernele au obligația să se asigure că toți oamenii, inclusiv membrii comunității LGBT, se bucură de drepturile universale și libertățile fundamentale ce li se cuvin“, se arată în continuare.

„A ucide oameni cu pietre pentru homosexualitate sau adulter este oribil și imoral. Fiecare om de pe fața pământului are dreptul să fie tratat cu demnitate și să trăiască fără teamă. Nu există scuze, fie ele de natură culturală sau tradițională, pentru asemenea ură și lipsă de umanitate“, a comentat într-o postare pe Twitter fostul vicepreședinte american Joe Biden.

Tot într-o postare pe Twitter, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat: „Cer Sultanatului Bruneiului să retragă pedeapsa cu moartea pentru relații homosexuale consimțite între adulți. Acest lucru este valabil și pentru alte țări care au astfel de legi crude și inumane. Nimeni nu trebuie să fie considerat criminal pentru propria orientare sau identitate sexuală“.

Una dintre cele mai vehemente reacții a venit de la actorul american George Clooney.

„Pe fondul știrilor ce fac referire la o lume ce se adâncește tot mai mult în autoritarism, această informație este în special alarmantă“, a comentat Clooney într-un editorial postat pe site-ul Deadline. „Brunei este o monarhie și cu siguranță orice boicot ar avea un efect prea mic pentru a schimba ceva. Însă chiar suntem dispuși să plătim pentru aceste încălcări grave ale drepturilor omului?“, a adăugat el.

Potrivit starului de la Hollywood, lanțul de hoteluri Dorchester Collection prezent în Statele Unite, Martea Britanie, Franța și Italia și deținut de Brunei Investment Agency ar trebui evitat în semn de protest față de măsurile recente.

Sultanul este proprietarul Brunei Investment Agency, care deține unele dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, între care Dorchester din Londra și Beverly Hills din Los Angeles.

„Am stat la multe dintre aceste hoteluri, pentru că nu mi-am făcut temele și nu am știut cine le deține“, a spus Clooney.

Familia regală a Bruneiului deține o avere uriașă, iar populația se bucură de numeroase beneficii, între care lipsa taxelor.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele