INFOGRAFIC „Labirintul” radioactiv din adâncurile Oceanului Arctic

89
3 minute de lectură

Submarinul sovietic nuclear „Komsomoleț”, care zace din 1989 pe fundul Mării Barents și a atras recent atenția cercetătorilor din cauza nivelului alarmant al radiațiilor, nu este singura epavă de acest fel din adâncurile Oceanului Arctic.

Europa Liberă a realizat un infografic care conține o hartă cu locațiile subacvatice transformate fie în veritabile „gropi de gunoi” pline de deșeuri nucleare, fie în „locuri de veci” pentru submarine eșuate secolul trecut.

La ora actuală, potrivit infograficului, în Marea Barents există șase zone cu deșeuri radioactive, iar de-a lungul coastei Mării Kara, nouă zone astfel de zone.

Fiordul Andreeva: 9.000 metri cubi de reziduuri lichide radioactive acumulate între 1982 și 1986, ca urmare a unor scurgeri dintr-un depozit; 68.811 metri cubi de reziduuri lichide radioactive acumulate între 1960-1990; 53.300 metri cubi de reziduuri lichide radioactive acumulate între 1966-1989; 49.838 metri cubi de reziduuri lichide radioactive acumulate între 1966-1992.

Marea Barents: 15.639 metri cubi de reziduuri lichide radioactive acumulate între 1968-1989; 8.507 metri cubi de reziduuri lichide radioactive acumulate între 1975-1991; submarinul nuclear „Komsomoleț”, scufundat în 1989; submarinul sovietic K-159, cu două reactoare pe bază de combustibil nuclear la bord, care s-a scufundat în 2003, în timpul remorcării de la baza navală Gremikha spre șantierul de dezmembrări din Murmansk.

Până la acest moment, nu există scurgeri din epava lui K-159, potrivit autorităților norvegiene.

Verificați lista integrală a zonelor în infograficul de mai jos.

Sursă foto: rferl.org

Radiații de 100.000 de ori mai mari decât nivelul admis

Un grup format din cercetători norvegieni și ruși a depistat niveluri de radiații de 100.000 de ori de mai mari decât nivelul admis în apropierea submarinului „Komsomoleț”.

Echipa de cercetători desfăşura o misiune de rutină, de supraveghere şi monitorizare a submarinului, atunci când una dintre mostrele prelevate a afişat un rezultat pozitiv pentru niveluri ridicate de radioactivitate.

Epava se află la o adâncime de aproape 1.700 de metri.

Submarinul rus s-a scufundat pe 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu izbucnit în sala motoarelor. Dintre cei 69 de membri aflaţi la bordul submarinului, 42 dintre aceştia au murit, restul fiind salvaţi de pescari norvegieni, după mai multe ore petrecute în apele îngheţate. Incidentul se numără printre cele mai mari tragedii din istoria navală a Uniunii Sovietice.

Marea Barents este considerată una dintre cele mai mari întinderi maritime de pescuit la nivel mondial.

Măsurătorile efectuate de cercetători vin și în contextul recentului incendiu declanșat la bordul submarinului rusesc cu propulsie nucleară în apropierea de Marea Barents, incident soldat cu moartea a 14 ofiţeri de marină de grad superior.

Responsabilii ruşi au fost acuzaţi că încearcă să ascundă detaliile complete asupra incidentului în care a fost implicată această navă top secret. După trei zile de la incident, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut doar că la bordul submarinului se afla un reactor nuclear.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele