Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place…

75

Dușmani de neîmpăcat se trezesc de aceeași parte a baricadei când interesele electorale o cer: parteneri de coaliție se găsesc în puncte diametral opuse, atunci când își calibrează pozițiile pentru viitoarele alegeri. Cam așa arată peisajul politic românesc cu două rânduri de alegeri – europarlamentare și prezidențiale – anul acesta și cu alte două – locale și parlamentare – la anul. Așa se face că ALDE și PNL, cu toate adversitățile, mai ales cele de la nivel de lideri, militează împreună pentru ideea revenirii la alegerea primarilor în două tururi. Fac front comun cu cele două partide liberale cei de la USR, PMP și Pro România. De partea cealaltă, PSD, UDMR și minoritățile au tot interesul ca legea să nu se schimbe.

În parlament există deja, în diferite stadii, două proiecte de lege, unul al PNL și altul al PMP, care prevăd revenirea la alegerea primarilor din două tururi, față de unul, în prezent. Un lucru este clar: alegerea dintr-un singur tur avantajează partidele mari sau, oricum, extrem de bine implantate în politica locală și aproape că spulberă șansele formațiunilor mai mici de a avea primari.

Tabăra Pro

USR-PLUS au reacționat primii la subiectul lansat zilele trecute de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit lui Dan Barna, președintele USR, „primul punct ca importanță și ca impact la nivel național este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru că în prezent reprezentativitatea unor primari din țară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce e de-a dreptul ridicol”. Călin Popescu Tăriceanu insistă. Admite că nu a discutat cu partenerii de coaliție subiectul, dar se declară dornic să pornească o dezbatere amplă care să ducă la alegerea primarilor în două tururi. „Pentru noi, așa cum am spus, este un dezavantaj, iar pentru partidele mari este un avantaj nemeritat și sigur că este de interesul nostru și cred ca este un sistem mai democratic ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin”, declara liderul ALDE.

Acest sistem de alegere conferă cu adevărat legitimitate primarilor, susține Ludovic Orban. De dragul schimbării modalității de alegere a primarilor, e dispus să treacă și peste disensiunile cu fostul său coleg, Călin Popescu Tăriceanu. Îi așteaptă pe parlamentarii ALDE să voteze proiectul liberalilor, chiar dacă persistă o anumită neîncredere. Oricum, liderul PNL e de părere că orice parlamentar e bine-venit în susținerea acestui proiect.

Calcule își fac și cei de la PMP, care au și ei un proiect în acest sens. Eugen Tomac declară că nevoia de o mai bună reprezentativitate și legitimitate i-a făcut pe cei de la PMP să promoveze un asemenea act normativ. Și Pro România lui Victor Ponta ar dori ca primarii să fie aleși în două tururi. Practic, ideea adună sub aceeași umbrelă partidele de opoziție, în frunte cu… ALDE. Sunt exact partidele cărora un scrutin într-un singur tur le diminuează simțitor șansele de a câștiga noi primării în 2020.

Tabăra contra

De cealaltă parte, PSD nici nu ia în calcul această variantă. Deputatul Cătălin Rădulescu recunoaște franc: social-democrații sunt avantajați de sistemul cu un singur tur și nu au niciun motiv să renunțe la el. Liderul PSD din Camera Deputaților, Robert Simonis, vine cu alt tip de argumente.
„Noi suntem consecvenți cu poziția de a avea alegeri într-un singur tur pentru că, știți foarte bine, în turul doi al unor alegeri de felul acesta încep celebrele negocieri și tranzacționări ale votului dinspre un partid spre altul”. Social-democrații se bucură și de sprijinul UDMR, formațiune avantajată de sistemul într-un singur tur. Nu numai că șansele de a câștiga cu actuala formulă de vot în fieful său sunt mult mai mari, dar un sistem cu două tururi atrage după sine pericolul major de coagulare a voturilor românilor. Și cei mai mulți deputați ai minorităților naționale ar merge pe mâna PSD-ului, așa cum o fac în mod tradițional.

Cum arată calculele

Ultimul cuvânt parlamentar asupra legii de modificare a alegerii primarilor îl are Camera Deputaților, cameră decizională. Matematic vorbind, cu UDMR și minoritățile alături, PSD nu ar avea motive de îngrijorare. Ar aduna suficiente voturi să contracareze schimbarea promovată de opoziție și de ALDE.

Legea electorală, legea celui mai tare

Puterea și opoziția se dovedesc două noțiuni variabile. Cel puțin declarativ, un proiect de lege care să schimbe modalitatea de alegere a edililor ar reconfigura parlamentul cam în sensul pe care îl dorea președintele Iohannis imediat după alegerile parlamentare: pe de o parte dreapta, pe de altă parte, PSD și aliații săi de conjunctură.

În România, legile electorale au tot fost schimbate cu scopul de a aduce avantaje și a maximiza șansele celor aflați în momentul respectiv la putere. Legea alegerilor locale nu a făcut excepție. În 2011, la inițiativa unor parlamentari PDL și PSD, a fost adoptată legea care consfințea că primarii sunt aleși dintr-un singur tur. După acest sistem au avut loc alegerile locale din 2012. În zadar s-a mai încercat schimbarea sistemului pentru localele din 2016, nu s-a reușit.

Așa cum arată cifrele în acest moment, alegerea primarilor dintr-un singur tur are toate șansele să se mențină și pentru scrutinul din 2020, când vom avea următoarele alegeri locale. Indiferent ce se va decide, două lucruri merită subliniate. Primul, atitudinea ALDE, care își croiește hotărâtă drumul, fără a-și menaja prea mult partenerii de coaliție de la PSD. Pe de altă parte, se dovedește încă o dată cât de dependenți sunt social-democrații de cei de la UDMR, ceea ce, cu siguranță, dat fiind pragmatismul politicienilor maghiari, nu va rămâne fără rezultat. Oricum ar fi, scena politică românească, este clar, capătă un iz electoral tot mai evident.

Roxana Zamfirescu
Roxana Zamfirescu este jurnalist senior la Televiziunea Română, unde coordonează secția Politic a Știrilor TVR. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, și-a început cariera la Radio Delta RFI, apoi a optat pentru televiziune. Este specializată pe știri politice, dar realizează și materiale din alte domenii, moderează emisiuni sau participă la ele în calitate de comentator. Este colaborator al canalului francez TV5 pentru România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele