Intensificare a bombardamentelor în Fâșia Gaza

124
3 minute de lectură

Forțele israeliene și militanții din Fâșia Gaza au intensificat bombardamentele de ambele părți, confruntarea devenind una dintre cele mai violente din ultimii ani.

Militanții palestinieni au lansat peste 450 de rachete în teritoriul israelian pe parcursul acestui weekend. Multe dintre rachete au fost interceptate, însă un israelian a fost ucis, relatează BBC.

La rândul său, Israelul a vizat aproximativ 220 de ținte în Fâșia Gaza și a avertizat că va continua cu bombardamente „masive“.

Potrivit surselor oficiale din Fâșia Gaza, opt palestinieni au fost uciși începând cu ziua de vineri.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat astăzi că a ordonat armatei să „continue bombardarea masivă a elementelor teroriste din Fâșia Gaza“. Forțele israeliene din zonă vor fi „suplimentate cu tancuri, artilerie și trupe de infanterie“, a adăugat el.

Intensificarea ostilităților are loc în pofida unui armistițiu încheiat luna trecută. Egiptul și Națiunile Unite au încercat în ultima perioadă să obțină un acord de încetare a focului pe termen lung.

Declanșarea confruntărilor

Violențele din ultimele zile s-au declanșat vineri pe fondul protestelor din Gaza față de măsura impunerii unei blocade în regiune cu scopul de a împiedica transporturile de armament să ajungă la militanții palestinieni.

Un palestinian a deschis focul rănind doi soldați israelieni. Israelul a răspuns cu un bombardament soldat cu moartea a doi militanți palestinieni.

O serie de rachete au fost lansate de partea palestiniană începând cu sâmbătă dimineața. Sistemul de apărare balistică israelian Iron Dome a neutralizat zeci de rachete, însă mai multe locuințe din localități israeliene au fost lovite. Un bărbat israelian a fost ucis astăzi, în localitatea Ashkelon, la zece kilometri de Gaza, după ce casa în care se afla a fost lovită de o rachetă.

Sâmbătă și duminică, bombardamentele israeliene au vizat obiective ale grupărilor militante Hamas și Jihadul Islamic.

Gruparea Hamas, care controlează Gaza, a anunțat că patru bărbați palestinieni, precum și o femeie și fiica ei în vârstă de 14 luni și-au pierdut viața. Cu toate acestea, Israelul susține că mama și copilul său ar fi fost loviți de o rachetă palestiniană care și-ar fi greșit ținta.

Printre obiectivele distruse în Gaza se numără și o clădire cu mai multe etaje, despre care Israelul susține că adăpostea ofițeri de informații ai Hamas.

Turcia a anunțat că agenția de stat Anadolu avea birouri în clădirea distrusă. Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a numit bombardamentele israeliene „o crimă împotriva umanității“.

Confruntări precedente

Violențele din acest weekend sunt primele de asemenea amploare, după conflictul din iulie și august 2014. Israelul a lansat atunci o ofensivă terestră, ca urmare a răpirii și asasinării a trei adolescenți israelieni.

Conflictul a provocat moartea a 67 de soldați israelieni. Hamas și aliații săi au lansat peste 4.500 de rachete ucigând șase civili în Israel.

De partea palestiniană, 2.251 de persoane, între care 1.462 de civili, au fost ucise în conflictul ce a durat șapte săptămâni, potrivit datelor ONU.

După conflictul din 2014, militanții palestinieni au continuat să efectueze bombardamente sporadice în Israel.

În martie, mai multe rachete au fost lansate în sudul Israelului declanșând intervenții militare israeliene în Gaza.

În aprilie, un acord de încetare a focului a fost stabilit la intervenția Egiptului, însă Hamas și grupările militante aliate au acuzat Israelul de încălcarea termenilor acordului.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele